13.03.2016 16:24

Winnend Feyenoord zet Vitesse op zes punten

Michiel Kramer heeft zojuist zijn ploeg op 1-0 voorsprong geschoten en viert dat doelpunt met zijn ploeggenoten. Miquel Nelom, Tonny Vilhena, Karim El Ahmadi, Michiel Kramer, Eljero Elia en Rick Karsdorp (v.l.n.r.) vieren het feestje. (13-03-2016)

Feyenoord heeft zondagmiddag goede zaken gedaan in de strijd om de derde plaats. Concurrent Vitesse werd in Arnhem met 0-2 verslagen door een echte spitsengoal van Michiel Kramer en een treffer van Bilal Başaçıkoğlu.

De eerste helft in Arnhem was weinig spectaculair. Beide ploegen hadden moeite met het creëren van kansen en de eerste 45 minuten waren dan ook teleurstellend. Het hoogtepunt van de eerste helft kwam van de voet van Lewis Baker. Feyenoord doelman Kenneth Vermeer moest gestrekt naar de kruising om de heerlijke uithaal van Baker vanaf ruim twintig meter uit zijn doel te slaan. Het was direct de enige keer dat Vermeer voor rust in actie hoefde te komen.

Ook Vitesse goalie Eloy Room had weinig moeite om zijn doel schoon te houden. Twee keer werd hij tot een redding gedwongen. Nadat Vitesse een hoekschop van Feyenoord slecht verwerkte, belandde de bal plots voor de voeten van Michiel Kramer die ineens uithaalde. Room kon de lage inzet echter eenvoudig pakken. Het andere dreigende moment van Feyenoord was te danken aan Eljero Elia. Hij creëerde zelf ruimte voor het schot, maar zag dat Room in de korte hoek redding bracht. 0-0 was de logische ruststand.

De tweede helft begon een stuk aantrekkelijker. Vitesse kwam duidelijk met meer aanvallende intenties uit de kleedkamer en kreeg ook de eerste kansen. Een schot van Renato Ibarra werd geblokt en Isaiah Brown maaide in kansrijke positie volledig over de bal heen. Aan de andere kant kreeg ook Kramer, die vrij stond in het Arnhemse strafschopgebied, een grote kans. Hij miste de prima voorzet van Rick Karsdorp echter waarna Elia tegen een Vitesse-speler op schoot. Ook Jens Toornstra was dreigend, maar Arnold Kruiswijk kon het leder nog net  wegwerken voordat Toornstra van dichtbij uit kon halen.

Na die leuke openingsfase van de tweede helft werden beide ploegen weer wat voorzichtiger waardoor de kansen schaarser werden. Met nog een kleine twintig minuten op de klok kwam Feyenoord eigenlijk uit het niets op voorsprong. Invaller Bilal Başaçıkoğlu stuurde Karsdorp diep en de back van de Rotterdammers gaf prima voor op Kramer. Bij de eerste paal schoot de spits van Feyenoord van dichtbij beheerst raak. Niet veel later voorkwam Room dat Toornstra na een combinatie met Kramer de Rotterdamse voorsprong verdubbelde.

In de slotfase kon Vitesse geen vuist maken en een slotoffensief bleef dan ook uit. De beste kans was zelfs voor Feyenoord. Miquel Nelom had een goede actie in huis en gaf vervolgens laag voor op Kramer. De spits van de Rotterdammers kwam echter net te kort om de voet tegen de bal te krijgen. Vlak voor tijd besliste Başaçıkoğlu het duel door twee tegenstanders het bos in te sturen en vervolgens vanaf de rand van het strafschopgebied doeltreffend uit te halen in de verre hoek. Door de zege heeft Feyenoord de derde plek overgenomen van AZ en een gat van zes punten geslagen met Vitesse dat zakt naar de zevende plek.

Door: Roel Egberts