19.03.2016 21:40

PEC doet goede zaken voor Europese plekken

In het IJsseldeltastadion heeft PEC Zwolle zaterdagavond eenvoudig met 4-1 gewonnen van Willem II. De thuisploeg liep al snel uit naar een comfortabele voorsprong, zag de bezoekers uit Tilburg nog even terugkomen, maar gooide na rust de wedstrijd vroeg in het slot.

Willem II, dat nog geen enkele wedstrijd dit seizoen op kunstgras wist te winnen, werd vroeg onder druk gezet door de thuisploeg. De Tilburgers hadden daarom veel moeite om een fatsoenlijke aanval te produceren. PEC Zwolle daarentegen combineerde er rustig op los, waardoor het binnen 25 minuten op een 2-0 voorsprong stond. Eerst was het Dirk Marcellis die een afgeslagen corner promoveerde tot een schitterend doelpunt na een uithaal met zijn linkerbeen van ruim twintig meter.

Vijf minuten later bekroonde Queensy Menig een vlotlopende aanval, waarbij de vleugelaanvaller initiator en eindstation was. Menig combineerde met Veldwijk, liep zelf achter zijn bal aan en schoof het leer van dichtbij achter Willem II-doelman Kostas Lamprou. Toch lukte het Willem II om de schade in de rust tot een doelpunt te beperken, omdat Erik Falkenburg, compleet uit het niets, een strak aangemeten voorzet van Rochdi Achenteh raak kopte.

Na rust liet de thuisploeg de teugels vieren. Willem II pakte het initiatief, maar moest toch een tegendoelpunt incasseren. Wouter Marinus zette goed door en legde de bal panklaar neer voor Veldwijk. Voor de spits was het daarna een koud kunstje om van dichtbij de 3-1 te maken. Hiermee ging de wedstrijd op slot, want het geloof ebde weg bij de ploeg van Jurgen Streppel. Stef Nijland zorgde met een schitterende treffer in blessuretijd voor het slotakkoord. De invaller krulde de bal, een paar seconde voor het eindsignaal, vanuit een lastige hoek in de verre kruising: 4-1.

Door de overwinning wipt PEC Zwolle over Vitesse en NEC op de ranglijst. De Gelderse clubs komen morgen nog wel in actie en kunnen dit weer rechtzetten bij een overwinning. Willem II blijft steken op plek vijftien, maar ziet dat het gat met De Graafschap acht punten blijft omdat de Doetinchemmers gelijkertijd in de Kuip onderuit gingen tegen Feyenoord.

Door: Bastiaan Vrijhof