19.03.2016 21:34

Feyenoord met moeite voorbij laagvlieger

Feyenoord heeft zaterdagavond een zwaarbevochten driepunter behaald tegen degradatiekandidaat De Graafschap. Ondanks een achterstand in de rust wisten de Rotterdammers in de tweede helft de score om te buigen: 3-1. Door de vierde overwinning op rij verstevigt het team van Giovanni van Bronckhorst de derde plaats in de Eredivisie.

Zonder de geschorste aanvoerder Dirk Kuyt en de geblesseerde Terence Kongolo begon Feyenoord enorm rustig aan het begin van de wedstrijd. Het speltempo was laag en er gebeurde weinig. De Graafschap werd het eerst gevaarlijk via een afstandsknal van Karim Tarfi en een kopbal van Robin Pröpper vanuit een hoekschop. De verdediger bracht de bezoekers zelfs op voorsprong in de 26e minuut. Rick Karsdorp liet zich gemakkelijk uitspelen door Pröpper op de achterlijn, waarna een combinatie met Bart Straalman goed was voor een doelpunt: 0-1.

Feyenoord had het moeilijk en kwam maar niet in het vertrouwde spel. Pas vlak voor rust gingen de Rotterdammers wat opportunistischer spelen. Allereerst zag Tonny Vilhena een poeier van afstand uit de kruising worden getikt door doelman Hidde Jurjus. De goalie van De Graafschap was tevens succesvol bij kopkansen voor Jens Toornstra en Michiel Kramer. Laatstgenoemde zag zijn inzet op de lijn worden gekeerd door Jurjus, in samenwerking met de lat.

Na rust verving Bilal Başaçıkoğlu de tegenvallende Simon Gustafson bij Feyenoord. Tien minuten na rust kwam de gelijkmaker tot stand. Miquel Nelom gaf voor vanaf de linkerkant, waarna Michiel Kramer de bal in het doel gleed bij de eerste paal: 1-1. Na het doelpunt kon Feyenoord op zoek naar de voorsprong. De thuisploeg had echter moeite met het creëren van mogelijkheden. Daardoor kon De Graafschap vrij aardig op de been blijven. De bezoekers kwamen echter niet meer aan aanvallen toe.

Een kwartier voor tijd kwam Feyenoord alsnog op voorsprong. Uitblinker Başaçıkoğlu gaf de voorzet, waarna Eljero Elia de bal in het midden van het doel schoot: 2-1. De aanval was prachtig, maar nog belangrijker: Feyenoord had de voorsprong te pakken. De 3-1 een tien minuten voor tijd kwam klungelig tot stand. Een hoekschop werd verlengd door het hoofd van Kramer en belandde in het eigen doel via de knie van Thijs Bouma. Door de late overwinning verstevigen de Rotterdammers de derde plaats in de Eredivisie en winnen ze voor de vierde keer op rij.

Door: Koen Larmit