19.03.2016 22:40

SC Cambuur kan rug niet rechten tegen Roda

Roda JC heeft SC Cambuur zaterdag dieper de degradatie-afgrond in geduwd. De ploegen vermaakten het publiek in Leeuwarden nauwelijks, maar één moment van Tom Van Hyfte vlak na rust bleek voldoende voor de winst: 0-1.

De eerste helft bij SC Cambuur – Roda JC was vanwege twee momenten een beetje spannend te noemen en beide situaties hadden weinig met goed voetbal te maken. Eerst probeerde Martijn Barto Diego Maradona met zijn Hand van God na te doen na een vrije trap, maar de scheidsrechter zag dit en deelde geel uit aan de spits. Na een half uur spelen werd het spel stilgelegd vanwege een blessure bij grensrechter Bas van Dongen. De assistent haakte af met een kuitblessure en werd vervangen door vierde official Stijn Berben, wat netjes werd aangekondigd door de stadionspeaker. Het was vermaak, maar qua voetbal bleef het pover in Leeuwarden.

Voor de neutrale fan begon de tweede helft gelukkig met een doelpunt. Georgiy Zhukov vond Tom Van Hyfte met een loepzuivere voorzet en de Belg knikte in de zestien knap raak voor de 0-1. Roda JC bleef na de openingstreffer beter, tot de technische staf van SC Cambuur overstapte op een ander systeem. Met Xander Houtkoop en Furdjel Narsingh werden twee vleugelspelers naast Barto gezet en dit had een positieve uitwerking op de thuisploeg. SC Cambuur werd gevaarlijker, maar het was Roda JC dat bijna op 0-2 kwam. Mike van Duinen profiteerde van de ruimte achterin, maar pegelde twintig minuten voor tijd snoeihard op de lat.

Nadat Roda JC de aanvallende wissels van SC Cambuur onschadelijk maakte door Rostyn Griffiths te brengen, zakte het niveau van de wedstrijd weer in. Pas in de laatste tien minuten werd het weer aantrekkelijk, maar Kevin van Veen vond uit de draai Benjamin van Leer op zijn weg, terwijl Rydell Poepon na een onderschepping op het middenveld de hele speelhelft van SC Cambuur ongehinderd overstak, maar de bal uiteindelijk op de paal schoof. De spits kon zijn fout vijf minuten voor tijd goed maken, maar uit een corner kopte hij op de lat.

In de slotfase werd pas echt duidelijk dat het om een degradatiekraker ging, omdat de spanning weer volledig terugkwam. Roda JC kwam, ondanks het feit dat Marcos Gullón bijna een eigen doelpunt maakte, niet meer in de problemen. Omdat Van Leer de inzet van zijn eigen speler uit de rechterhoek tikte bleef het bij 0-1, waardoor Roda JC verder afstand neemt van de degradatiezone. SC Cambuur blijft ook na speelronde 28 onderaan staan in de Eredivisie.

Door: Jos Boesveld