20.03.2016 14:25

Droomrentree Thesker levert Twente punt op

Stefan Thesker bedankt het publiek na afloop van het competitieduel FC Twente - AZ Alkmaar. (20-03-2016)

Fans in de Grolsch Veste hebben zondagmiddag een meer dan aantrekkelijke pot tussen FC Twente en AZ gezien. Het duel was meer dan spannend, maar Stefan Thesker stal de show, door bij zijn rentree twee keer te scoren: 2-2.

FC Twente en AZ haalden alles uit de kast om het publiek te vermaken in de eerste helft. Al na tien minuten kreeg de thuisploeg twee kansen op de 1-0. Eerst raakte Felipe Gutiérrez de paal uit de draai, uit de rebound prikte de Chileen bijna alsnog de openingstreffer over Sergio Rochet heen. De goalie werd echter geholpen door Derrick Luckassen, die de bal uit de kruising kopte. Na een heerlijke openingsfase zakte het niveau in de wedstrijd wat in, maar richting het rustsignaal kwam dat weer terug. Levi García raakte de lat na een heerlijke solo en Hakim Ziyech miste van dichtbij na een voorzet.

De eerste helft was al smullen, de ploegen in Enschede gingen na de rust vrolijk verder. Ditmaal leverde het aantrekkelijke spel wel meteen een doelpunt op. Vincent Janssen kreeg, in buitenspelpositie, een kaats van Joris van Overeem, maar rondde vervolgens knap af in de verre hoek. Voor Janssen was het zijn twintigste doelpunt in het huidige Eredivisie-seizoen. Na een uur spelen werd de wedstrijd volledig op z’n kop gezet. Zakaria el Azzouzi plantte zijn elleboog in het gezicht van Ridgeciano Haps, die de spits bij een corner van doelman Sergio Rochet wilde houden. El Azzouzi kreeg direct rood van scheidsrechter Pol van Boekel, maar lang kon AZ niet profiteren van het mannetje meer op het veld.

Nog geen vijf minuten later kreeg Stijn Wuytens namelijk zijn tweede gele kaart van de wedstrijd, nadat hij te laat bij de bal was en Gutiérrez onderuit haalde. Met tien tegen tien barstte de strijd weer helemaal los, toen Stefan Thesker zijn droomrentree beleefde. De Duitse huurling van FC Twente maakte in januari zijn debuut voor de Tukkers, maar moest daarna onder het mes om een tumor operatief te laten verwijderen. Hij lag een kleine twee maanden uit de roulatie, maar scoorde vijf minuten na zijn rentree de gelijkmaker. Thesker kopte een vrije trap van Ziyech achter Rochet.

Lang kon de mandekker echter niet genieten van zijn doelpunt, omdat Thom Haye te veel ruimte kreeg op het middenveld. De jeugdinternational haalde een kwartier voor tijd vernietigend uit en vond zowaar de linkerkruising met een heerlijke streep: 1-2. Een zinderde slotfase brak aan, waarin beide ploegen aanspraak maakten op een doelpunt. Na een bal op de lat van Ziyech kreeg de rentree van Thesker een spectaculair vervolg. FC Twente speelde Jerson Cabral vrij via een snel genomen vrije trap en de buitenspeler vond de Duitser in de zestien. Met een geplaatste kopbal verschalkte hij Rochet voor de tweede keer in het duel en maakte hij zijn rentree meer dan compleet: 2-2.

Door de late gelijkmaker loopt AZ averij op in de strijd om de derde plek van de Eredivisie. Feyenoord won zaterdag al van De Graafschap, waardoor het twee punten uitloopt op de Alkmaarders. FC Twente zal het punt koesteren, maar voor de stap naar de subtop is een gelijkspel te weinig voor de Tukkers.

Door: Jos Boesveld