20.03.2016 16:24

Ook Vitesse is te sterk voor FC Groningen

Dominic Solanke (l.) viert de 0-1 tijdens het competitieduel FC Groningen - Vitesse (20-03-2016)

FC Groningen heeft zondagmiddag voor de zesde keer op rij verloren. Ditmaal was Vitesse in de Euroborg te sterk. Alle drie de goals van Vitesse vielen in de laatste twintig minuten van het verder weinig enerverende duel.

Bijna een half uur lang gebeurde er weinig voor beide doelen, maar toen kreeg FC Groningen plots twee grote kansen om de openingstreffer op het scorebord te zetten. Simon Tibbling kon vrij uithalen vanaf de rand van het Arnhemse strafschopgebied. Vitesse-goalie Eloy Room was echter attent en dook de inzet van Tibbling uit zijn doel. De rebound werd vervolgens wild voorlangs geschoten door Lorenzo Burnet. Amper een minuut later was het Kevin Diks die op de doellijn een inzet van Michael de Leeuw weg schoot. In de tegenstoot was Isaiah Brown dreigend, maar voordat hij uit kon halen plukte FC Groningen-doelman Sergio Padt het leder van zijn voeten.

Zeven minuten voor rust kreeg de thuisploeg wederom een mogelijkheid om de score te openen. Burnet schoot echter, na een goede combinatie met Jesper Drost, voorlangs. Aan de andere kant ging Burnet niet veel later in de fout en voorkwam Albert Rusnák dat Lewis Baker op de rand van het Groningse zestienmetergebied uit kon halen. Gescoord werd er dus niet voor rust.

Ook na rust viel er lang weinig te genieten in de Euroborg. De kansen waren schaars en beide ploegen speelden erg slordig. Vitesse was na de hervatting iets beter en wat dreigender. Zo kopte de net ingevallen Dominic Solanke rakelings naast en schoot Denys Oliynyk in het zijnet. Met nog een kleine twintig minuten op de klok kwamen de bezoekers plots op voorsprong. Abel Tamata bezorgde de bal met de borst ongelukkig bij Solanke. De invaller rondde vervolgens van dichtbij beheerst af.

Enkele minuten na de treffer van Solanke besliste een andere invaller, Valeri Qazaishvili, het duel. Op aangeven van  Milot Rashica schoot de topscorer van Vitesse het leder keurig in de bovenhoek. Zes minuten voor het einde strooide Solanke met zijn tweede treffer van de middag nog wat extra zout in de wonden van FC Groningen. Hij schatte een lange bal van Guram Kashia goed op waarde, kwam daardoor vrij voor Padt en lobte het leder vervolgens fraai met buitenkant voet over Padt en in het net.

Door de zege is Vitesse geklommen naar de zevende plek. FC Groningen evenaarde een negatief clubrecord door voor de tweede keer in de geschiedenis zes competitieduels op rij te verliezen. De Groningers zijn na zondagmiddag terug te vinden op plek twaalf en lijken de play-offs voor Europees voetbal wel te kunnen vergeten.

Door: Roel Egberts