28.03.2016 14:16

Yıldırım: "Ik heb er niet alles uitgehaald"

Uğur Yıldırım debuteert namens het Nederlands elftal tijdens het oefenduel met Engeland (09-02-2005).
Uğur Yıldırım debuteert namens het Nederlands elftal tijdens het oefenduel met Engeland (09-02-2005).

De 33-jarige Uğur Yıldırım is inmiddels al een aantal jaar gestopt met het spelen van betaald voetbal, maar weet dat hij niet alles uit zijn carrière heeft gehaald. Yıldırım maakte furore in zijn periode bij sc Heerenveen en schopte het zelfs tot international, maar daarna ging het bergafwaarts.

"Natuurlijk heb ik er niet alles uitgehaald", vertelt Yıldırım aan Voetbal International. "Begin 2005, toen ik pas zes maanden bij Heerenveen zat, kon ik naar Fenerbahçe. Dat heb ik toen niet gedaan. Als ik andere keuzes had gemaakt, was het misschien heel anders gelopen. Aan de andere kant was ik ook geen typische rechtsbuiten met snelheid en een passeerbeweging. Ik moest het van mijn trap en standaardsituaties hebben."

"Uiteindelijk ben je als rechtsbuiten ook afhankelijk van je spits. Ik had bij Heerenveen echt een klik met Huntelaar. Als ik vijf voorzetten gaf, rondde hij er twee af. Dat is wel lekker natuurlijk. Als Eljero Elia bij Feyenoord driehonderd keer zijn man voorbij komt en de bal steeds goed geeft, maar niemand maakt hem, heeft hij kut gespeeld."

Yıldırım stopte al op zijn 29e met het spelen van betaald voetbal, maar heeft daar geen spijt van. "Nee, totaal niet. Dat vragen mensen vaak, maar ik ben een gelukkig mens. Ik heb voor Oranje gespeeld, heb in 2005 het WK vrije trappen gewonnen door in de finale Zinédine Zidane te verslaan. Dat kunnen er niet veel zeggen toch? Ik ben een tijd ongelukkig geweest, ben ook gescheiden toen. Nu ben ik weer helemaal gelukkig. Ik heb een nieuwe vrouw en heb met haar een kindje. Geluk is het allerbelangrijkste in het leven."

Yıldırım hoopt nu opnieuw de top te bereiken. "Het is mijn ambitie om de top te halen als trainer. Ik droom van een baan als coach bij een BVO. Geluk speelt daarbij gewoon een grote rol. Als je kwaliteit hebt, kom je altijd wel bovendrijven. Maar het is niet veel mensen gegeven om trainer te worden in het profvoetbal. Ik heb wel als voordeel dat ik jong ben gestopt, daardoor heb ik als trainer een voorsprong op de jongens die nu nog spelen en later trainer willen worden."

Op dit moment is Yıldırım onder meer actief als speler/assistent-trainer bij CSV Apeldoorn. "Ik ben assistent van Peter Boeve. Hij is echt geweldig, vooral tactisch is hij zo goed. Daar leer ik elke dag veel van. Daarnaast ben ik assistent bij de C1 van Go Ahead Eagles. Volgend jaar word ik daar trainer van de D1. Ik heb mijn TC2 behaald en wil ook alle andere papieren halen, zodat ik in het betaald voetbal kan werken."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner