08.04.2016 21:52

PEC moeizaam langs Roda in povere wedstrijd

Met een droge knal zorgt Ouasim Bouy (r.) ervoor dat PEC Zwolle tegen Roda JC op een 2-1 voorsprong komt. Hij viert zijn goal met de andere doelpuntenmaker, Queensy Menig (l.). (08-04-2016)

PEC Zwolle heeft vrijdagavond een moeizame overwinning geboekt op Roda JC. De Zwollenaren waren met 3-1 te sterk voor de Kerkradenaren, die daardoor nog even moeten wachten op zekerheid van handhaving.

In de eerste helft had PEC het grootste gedeelte van de tijd controle over de wedstrijd, maar was simpelweg niet goed genoeg om daar gebruik van te maken. Het leverde zelfs veelal problemen op; al in de zesde minuut kwam PEC in de problemen dankzij een lange bal in een counter van Roda. Kristoffer Peterson kon door mistasten van de Zwolse defensie terugleggen op een vrijstaande Rydell Poepon, die op onbegrijpelijke wijze miste voor een nagenoeg open doel. In een povere wedstrijd duurde het tot de veertigste minuut tot Roda een volgende keer dicht bij een goal kwam. Toen mikte Jordy Buijs een vrije trap van ruime afstand verrassend richting goal, alleen Mickey van der Hart kon nog net pareren. Uit de daaropvolgende corner was het wel raak; diezelfde Buijs gaf een geslaagde voorzet richting Marcos Gullón, die in de korte hoek binnenkopte en daarmee de 0-1 op het scorebord zette. Daardoor was gelijk de ruststand bepaald.

Aan het begin van de tweede helft greep PEC-oefenmeester Ron Jans drastisch in. Nadat Bram van Polen het veld al in de eerste helft had verlaten wegens een blessure, maakte Jans ook het restant van zijn wissels op. Hij bracht Stef Nijland en Sheraldo Becker voor Lars Veldwijk en Kingsley Ehizibue. Dit wierp erg rap zijn vruchten af; al in de vierde minuut van de tweede helft kwam PEC tot de gelijkmaker. Queensy Menig was als eerste bij een mooie dieptebal en versloeg Roda-goalie Benjamin van Leer vervolgens met een mooie lob. Deze 1-1 kreeg op korte termijn geen vervolg; het spelbeeld van de eerste helft zette zich ondanks de goal voort en beide ploegen creëerden lang amper mogelijkheden.

Dat zette zich voort tot de 73ste minuut, toen PEC uit het niets de 2-1 wist te maken. Invaller Nijland was belangrijk met een slim balletje op eerdere assistgever Bouy, die helemaal vrijstaand de bal in de verre hoek schoot en daarmee voor de voorsprong van PEC zorgde. Vijf minuten later, toen Roda nog bezig was om de omschakeling van verdedigen naar aanvallen te maken, viel zelfs de beslissing. Het was nogmaals Bouy die tot scoren kwam; hij kopte uit een corner van Marinus de 3-1 tegen de touwen en gooide het duel op slot. Het daaropvolgende kwartier bood dan ook weinig; beide ploegen hadden vrede met de stand en speelden het op rustige wijze uit.

Door de overwinning blijft PEC's hoop op play-offs voor Europees voetbal intact. Trainer Jans meldde voorafgaand dat zijn ploeg negen punten nodig had om een top zevenpositie af te dwingen. Met deze moeizame zege zijn drie daarvan binnen. Voor Roda is handhaving nog altijd niet geheel zeker; de ploeg zou nog in de play-offs voor promotie/degradatie terecht kunnen komen, als Excelsior en Willem II allebei minstens zes punten meer pakken dan de Limburgers. Roda heeft nog een aantal punten nodig om definitieve handhaving vast te stellen.

Door: Nino Vermeulen