17.04.2016 18:34

Excelsior stijgt met punt naar veilige positie

Excelsior-speler Brandley Kuwas (r.) geeft een voorzet terwijl SC Heerenveen-verdediger Joost van Aken (m.) de aanvaller op de huid zit. Op de achtergrond kijkt Kenneth Otigba toe hoe zijn ploeggenoot de situatie probeert op te lossen.

SBV Excelsior heeft zondagmiddag een belangrijk punt gepakt in de strijd tegen degradatie. In Rotterdam werd sc Heerenveen op een 1-1 gelijkspel gehouden. Excelsior passeert hierdoor concurrent Willem II op de ranglijst, stijgt naar de vijftiende plaats en staat voorlopig op een veilige positie.

Thuisploeg Excelsior startte met Kevin Vermeulen en Stanley Elbers in plaats van de geschorste Rick Kruys en topscorer Tom van Weert. Heerenveen begon met dezelfde elf die vorige week met 4-2 wonnen van AZ Alkmaar. Linksbuiten Sam Larsson werd toch fit bevonden na lichte enkelklachten. Excelsior kon na eerder verlies van Willem II de zestiende plaats verlaten en sc Heerenveen had de mogelijkheid om aansluiting te vinden met de subtop en kans te maken op de play-offs.

Het begin van de wedstrijd was echter saai, onzorgvuldig en krachteloos. Er gebeurde heel weinig op Woudestein. Acht minuten voor rust kwam daar verandering in door Brandley Kuwas. De spits van Excelsior schoot vanaf ongeveer twintig meter de bal prachtig in de kruising: 1-0. Enkele minuten later was het echter alweer gelijk. Larsson omspeelde enkele Rotterdamse verdedigers en scoorde op fantastische wijze door een mooi schot in de verre hoek: 1-1.

Het begin van de tweede helft was net als de eerste 35 minuten rustig en weinig spectaculair. Excelsior leek tevreden met een punt en Heerenveen was niet bij machte om het spel van de afgelopen weken op te pakken. De eerste mogelijkheid kwam na een kleine twintig minuten via Elbers. De vervanger van Van Weert draaide gemakkelijk weg in het Friese doelgebied en zag zijn lage schot gered worden door doelman Mulder. Aan de andere kant was uitblinker Larsson opnieuw gevaarlijk met een afstandsschot na een individuele actie.

Het duel in Rotterdam kende in werkelijkheid maar vier aantrekkelijke minuten. Hierin werden vlak voor rust de doelpunten gemaakt door beide teams. Met het gelijke spel schiet Heerenveen weinig op. De kans op een plek in de play-offs voor Europees voetbal is een stukje kleiner geworden. Excelsior pakt een belangrijk punt en gaat over Willem II heen. De Kralingers hebben nu een punt voorsprong op de Tilburgse concurrent en stijgen naar een veilige vijftiende plaats.

Door: Koen Larmit