19.04.2016 10:33

Van der Ende kritisch op scheidsrechterskorps

Ex-toparbiter Mario van der Ende heeft hard uitgehaald naar het Nederlandse scheidsrechterskorps. Van der Ende heeft zich afgelopen weekend flink gestoord aan missers van Danny Makkelie én Dennis Higler.

"Het gebrek aan kwaliteit wordt pijnlijk duidelijk", aldus Van der Ende tegenover De Telegraaf. "Helaas is er al jaren de ontwikkeling dat de arbitrage een veel te grote invloed heeft op de uitslagen én dus op de ranglijst. De dooddoener dat alle foute beslissingen vóór en tegen elkaar in een seizoen elkaar opheffen, is onzin. Dat is met een driepuntensysteem onmogelijk. En wat dacht je van het aantal sepots van onterecht getoonde rode kaarten? Die zijn op twee handen niet te tellen."

"Afgelopen week las ik in Voetbal International een artikel over de gebroeders Mulder, die allebei actief zijn in het betaald voetbal. Ze spreken over hun hobby. Dat is waar het in de opleiding misgaat! Er worden steeds jongere scheidsrechters opgeleid. Jongens die het zweet in de kleedkamer niet hebben geroken, als voetballer nooit een schop voor hun poten hebben gehad en niet weten wat samen winnen en samen verliezen is. Gezien de uitspraken van de Mulders is het allemaal lekker vrijblijvend. Terwijl ze in een miljoenenbusiness rondlopen."

"Als Higler tijdens Feyenoord-FC Groningen gewoon zijn werk doet en Michiel Kramer rood geeft voor het bij de strot grijpen van Rasmus Lindgren, speelt Kramer de KNVB-bekerfinale niet", vervolgt Van der Ende. "En wanneer Makkelie de tackle van Willem Janssen goed beoordeelt en FC Utrecht bij Ajax wint, gaan ze met een heel ander gevoel de eindstrijd in. En wat ik over de scheidsrechterbijeenkomsten hoor, wordt alles daar met de mantel der liefde bedekt. Daar wordt niemand beter van."

"De UEFA, FIFA en de Engelse FA houden de arbiters niet voor niets uit de media. Dat heeft met autoriteit te maken. Als ik onze scheidsrechters op tv zie, zijn het net leerlingen op de middelbare school, die van een 5 een 6 proberen te maken. Erg sneu", aldus Van der Ende, die vreest dat de scheidsrechters tijdens de laatste speelrondes nog meer kritiek zullen krijgen. "Omdat spoeling bij de ervaren arbiters dun is en de jongelingen gewoon het niveau niet hebben. Het seizoen 2015/2016 kan weleens het seizoen van de arbitrage worden in plaats van dat van Ajax of PSV."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner