19.04.2016 22:35

PSV legt de druk weer bij Ajax na winst

Davy Pröpper (l.) krijgt na zijn openingsdoelpunt tijdens de wedstrijd PSV - Vitesse de felicitaties van Santiago Arias (m.) en Jetro Willems. (19-04-2016)
Davy Pröpper (l.) krijgt na zijn openingsdoelpunt tijdens de wedstrijd PSV - Vitesse de felicitaties van Santiago Arias (m.) en Jetro Willems. (19-04-2016)

Doordat veel spelers het vizier niet op scherp hadden op dinsdagavond bleef het voor PSV slechts bij 2-0 in het thuisduel met Vitesse. De Eindhovenaren nemen hierdoor wel de koppositie weer over van Ajax en voeren de druk bij de Amsterdammers verder op in de titelrace.

PSV gaf vanaf het begin van de wedstrijd al het signaal af dat men wist wat er op het spel stond. Vitesse deed verwoede pogingen, maar kon PSV in het eerste kwartier amper bijbenen. Toch wisten beide ploegen het tempo hoog te houden, waardoor er een op en neer golvend spelbeeld te zien was in Eindhoven. De meeste dreiging ging echter uit van PSV, wat dan ook als eerste doel wist te treffen.

In de twaalfde minuut gooide Davy Pröpper de wedstrijd tegen zijn oude ploeg open. Op rechts kwam Santiago Arias mee op en behield goed het overzicht. Santiago Arias bediende met een lage bal de vrijstaande Pröpper. De middenvelder, die deze zomer overkwam van Vitesse, krulde de bal met links beheerst achter de kansloze Eloy Room.

Na de openingstreffer bleef PSV heersen in eigen huis. Wel ging het hoge tempo uit de wedstrijd en slopen er aan beide kanten slordigheden in het spel, wat het schouwspel iets minder aantrekkelijk maakte. In de eerste fase na de rust pakte Vitesse zelfs het initiatief over van de thuisploeg. PSV liet dat ook gebeuren en loerde in de omschakeling op de gaten die Vitesse zou laten vallen.

Echte kansen kregen beide ploegen niet, maar twintig minuten voor tijd werd de wedstrijd door PSV op slot gegooid. Maxime Lestienne, die koud in het veld stond, werd op de rand van de zestien door Kevin Diks neergelegd. De verdediger werd bestraft met een gele kaart en een strafschop tegen. Dit cadeautje werd door Luuk de Jong gewillig uitgepakt. De Jong stuurde Room een hoek in en stuurde de bal zelf dwars door het midden tegen de touwen voor de 2-0.

Na deze tweede treffer zat de wedstrijd op slot. Vitesse probeerde nog wel voor de aansluitingstreffer te gaan, maar kwam niet echt gevaarlijk in de buurt van het doel van Jeroen Zoet. PSV kende aan de andere kant weinig drang om de voorsprong verder uit te breiden, maar toch kreeg de ploeg nog wel kansen op meer treffers. Marco van Ginkel, De Jong, Luciano Narsingh en Lestienne hadden het vizier echter niet op scherp.

Door de 2-0 zege neemt PSV voor minimaal één dag de koppositie in de Eredivisie weer over van Ajax. De Eindhovenaren moeten in de wachtkamer en woensdagavond afwachten wat de Amsterdamse concurrent gaat doen tegen sc Heerenveen. Voor Vitesse worden het nog zeer spannende laatste speelrondes. Door dit verlies wordt de marge naar de ploegen onder zich nog kleiner, waardoor de Arnhemmers zich nu eigenlijk geen enkele misstap meer kunnen veroorloven.

Door: Dennis Korpel

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner