20.04.2016 20:20

De Graafschap wint verrassend en loopt uit

De Graafschap heeft woensdagavond een zeer verrassende overwinning geboekt bij bekerfinalist FC Utrecht. Dankzij twee goals van Vincent Vermeij zetten de Superboeren een belangrijke stap naar handhaving.

FC Utrecht speelde met een andere formatie dan anders. Erik ten Hag had een 3-5-2 uitgedacht voor het duel met de tegen degradatie strijdende Superboeren. In balbezit wierp dat zijn vruchten af; de thuisploeg had een hoge pressie en kwam tot de nodige kansen. Maar bij balverlies was het erg kwetsbaar; de middenvelders waren te gretig met aanvallen, waardoor De Graafschap met relatief gemak tot gevaarlijke counters kon komen. Dat lukte al in de vierde minuut, toen Vincent Vermeij met een hard schot op de lat voor het eerste wapenfeit zorgde.

Na een aantal kansen over en weer was het de uitploeg die in de 38ste minuut een verrassende voorsprong nam. Vermeij wist ditmaal wél te scoren, nadat Ted van de Pavert een scherpe vrije trap van Bryan Smeets terugbracht voor open doel. Met deze 0-1 was gelijk de ruststand bepaald, waardoor De Graafschap zowaar op weg leek naar een zeer gewenste stunt in De Galgenwaard.

Utrecht bleef de betere in de tweede helft en bracht De Graafschap in de problemen met een hoge pressie. De ploeg van Ten Hag creëerde een aantal kansen, maar bleef moeite hebben met de afwerking. Uit het niets viel in de 59ste minuut aan de andere kant wel een goal. Wederom was het Vermeij die scoorde; hij kopte feilloos binnen na een voorzet van Nathaniël Will. Daarmee was een stunt ineens wel erg dichtbij voor de Superboeren.

De thuisploeg bleef de bovenliggende partij kreeg kans op kans. Vooral Sébastien Haller, Ruud Boymans en Willem Janssen waren vaak betrokken bij grote mogelijkheden voor de thuisploeg. Keer op keer wist De Graafschap op onbegrijpelijke wijze te ontsnappen aan een tegentreffer. Daardoor bleef het bij 0-2 in De Galgenwaard, waar De Graafschap een zeer verrassende zege boekte.

De Superboeren schrijven door de overwinning drie zeer welkome punten bij en ziet het ontlopen van de laatste plaats nu erg dichtbij komen. Hekkensluiter SC Cambuur staat nu vijf punten achter op de formatie uit Doetinchem, dat bovendien een beter doelsaldo heeft. De Leeuwarders moeten dus minstens zes punten meer pakken uit de resterende duels dan De Graafschap. Gezien het programma niet onmogelijk, maar het zal lastig worden voor de Friezen.

Voor Utrecht komt de nederlaag op een ongewenst moment; op zondag staat met de bekerfinale de wedstrijd van het jaar op het programma, waar de Utrechters dankzij deze nederlaag met een slecht gevoel ingaan. Bovendien is de verliespartij met een oog op de ranglijst ook ingrijpend; de ploeg van Ten Hag heeft de vierde plaats nu niet meer in eigen hand en móét nu de bekerfinale winnen om zich direct te plaatsen voor Europees voetbal.

Door: Nino Vermeulen