01.05.2016 10:29

Bizarre promotie houdt België in haar greep

Het is een puinhoop in de Tweede Klasse van België. De competitie is inmiddels afgelopen, maar om meerdere redenen is nog niet duidelijk of de kampioen White Star Bruxelles ook daadwerkelijk promoveert naar het hoogste niveau.

De eerste zaak die loopt is een reglementaire overwinning die de huidige koploper van de Tweede Klasse enkele dagen voor de laatste speelronde toebedeeld kreeg. In oktober speelde White Star Bruxelles met 1-1 gelijk tegen Seraing United, maar die ploeg stelde een speler op die niet speelgerechtigd bleek te zijn. De Belgische voetbalbond zette het gelijkspel om in een 5-0 overwinning voor White Star Bruxelles, die door de extra twee punten opeens de touwtjes weer in handen had in de Belgische titelstrijd.

De formatie uit de hoofdstad greep de buitenkans aan en won zaterdagavond met 3-0 van Patro Eisden MM, waarmee de eerste plek veilig werd gesteld. Concurrenten AS Eupen en Royal Antwerp FC hielden elkaar op een gelijkspel in de laatste speelronde, waardoor de situatie met de reglementaire overwinning geen invloed meer heeft op de ranglijst, aangezien de concurrenten op drie punten van White Star Bruxelles staan.

Toch is promotie nog geen feit voor de kampioen. Het Belgische Arbitragehof beslist namelijk na het weekend over de licentie van White Star Bruxelles, die het nodig heeft om volgend seizoen in de Eerste Klasse te voetballen. De club heeft bijvoorbeeld geen eigen stadion, stak zichzelf in de schulden en haalde een trucje uit met subsidie, waarmee eigen spelers betaald werden, in plaats van dat het geld in de eigen jeugd werd gestoken. Mocht White Star Bruxelles geen licentie voor de Eerste Klasse krijgen, dan promoveert AS Eupen als nummer twee.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner