06.05.2016 20:19

Almere wint weer en gaat door in play-offs

Jason Oost (l.) schreeuwt het uit als hij Almere City flink wat zekerheid verschaft in de play-offs. De invaller scoort na een uur spelen de 1-1 tegen FC Emmen. (06-05-2016)

Almere City heeft vrijdagavond de ruime voorsprong die het in het heenduel van het play-offduel met FC Emmen opbouwde met relatief gemak kunnen consolideren. In de JENS Vesting won Almere uiteindelijk weer met 4-1.

Emmen wist dat het aan een zware taak begon aan het duel in eigen huis. Na de 4-1 nederlaag in het heenduel was Almere de overduidelijke favoriet. Emmen moest met tenminste drie doelpunten verschil winnen om nog een kans te maken op een tweeluik tegen de nummer zestien van de Eredivisie, Excelsior of Willem II. En dat begon goed; al in de negende minuut kwam Emmen op de gewenste vroege voorsprong. Erixon Danso kopte na een zelf opgezette aanval de 1-0 tegen de touwen. De hoop was er daardoor ineens in Emmen, maar de thuisploeg kwam, ondanks een overwicht in balbezit, amper tot kansen op de 2-0. In de twintigste minuut had Almere City zelfs nog een grote kans om de 1-1 te maken. Pelle van Amersfoort was het eindpunt van een mooie aanval, maar mikte van randje strafschopgebied op de paal. Daarom bleef het bij 1-0 in de eerste helft, waardoor Emmen er nog twee nodig had.

Emmen kwam als bovenliggende partij uit de kleedkamers en zette al snel de zoektocht richting 2-0 in, alleen deze werd onderbroken door Tim Siekman. De verdediger pakte in de 54ste minuut zijn tweede gele kaart door onnodig hard in te komen bij Kees van Buuren, waardoor zijn ploeg met tien door moest. In de zestigste minuut was het tweeluik helemaal beslist. De zojuist ingevallen Jason Oost zorgde voor de 1-1 met een kopbal in de korte hoek, nadat Enzio Boldewijn hem op fraaie manier bediende. Emmen moest daardoor driemaal scoren om nog een verlenging af te dwingen, wat in het resterende halfuur een te lastige opgave bleek.

In de 76ste en 80ste minuut wist diezelfde Oost zelfs een razendsnelle hattrick te volmaken. Eerst promoveerde hij wederom een pass van Boldewijn tot doelpunt, vier minuten later maakte hij een doelpunt na een mooie dieptepass van Soufyan Ahannach. Alsof dat nog niet genoeg was, wist Almere in de 83ste minuut zelfs de 1-4 te maken. Ahannach was nu zelf de doelpuntenmaker, op aangeven van Kip. Met dit doelpunt was Almere eindelijk klaar met scoren. De einduitslag was uiteindelijk dus identiek aan die in de heenwedstrijd, waardoor Almere over twee duels met 8-2 won.

Almere stoomt dankzij de winstpartij door naar de tweede ronde van de play-offs voor promotie/degradatie. Daar treft het de nummer zestien van de Eredivisie, Willem II of Excelsior. Als de Flevolanders dit affiche kunnen winnen, wacht in NAC Breda of FC Eindhoven het laatste obstakel voor promotie naar de Eredivisie.

Door: Nino Vermeulen