08.05.2016 16:20

AZ verzekert Europees voetbal met ruime zege

AZ heeft zich zondagmiddag ruim de vierde plek verzekerd door met 1-3 te winnen bij FC Utrecht. De Utrechters moesten ruim winnen om de bezoekers nog in te halen, alleen kwamen niet eens in de buurt van dat doel.

De stand vooraf vertelde het duidelijke verhaal. AZ kende een marge van drie punten en vier doelpunten in doelsaldo ten opzichte van FC Utrecht. Daarom moesten de Domstedelingen met minstens drie doelpunten verschil winnen om plek vier en daarmee een direct ticket voor de voorronde van de Europa League te bemachtigen. Zodoende begon FC Utrecht op offensieve en opportunistische wijze, maar dat wierp zijn vruchten allesbehalve af. Al in de derde minuut was het AZ dat op voorsprong kwam in De Galgenwaard; Ridgeciano Haps stond helemaal vrij en kon op aangeven van Joris van Overeem de 0-1 binnenschieten.

Utrecht wilde in de eerste helft snel de 1-1 maken; de thuisploeg moest nu immers viermaal scoren om het vooraf gestelde doel te behalen. Alleen het liep niet zoals gehoopt; AZ kon de ploeg van Erik ten Hag erg makkelijk afstoppen en Utrecht verloor dankzij blessures van Timo Letschert en Ramon Leeuwin het centrale verdedigingsduo. In de 38ste minuut werd het zelfs 0-2 voor de Alkmaarders; Mark van der Maarel ging als gelegenheidscentrumverdediger de fout in en bood aan Dabney dos Santos de uitgelegen mogelijkheid om simpel de 0-2 binnen te schuiven. Hierdoor was de strijd om plek vier in ieder geval beslist.

Utrecht kwam uit de kleedkamer om in ieder geval een resultaat uit het duel te halen en met vertrouwen de play-offs in te kunnen gaan. Aan het spelbeeld veranderde weinig; de thuisploeg bleef tevergeefs zoeken, terwijl AZ op de counter loerend verantwoordelijk was voor de gevaarlijkste kansen. In de 69ste minuut wist de thuisploeg eindelijk tot scoren te komen. Rico Strieder was individueel verantwoordelijk voor de 1-2 met een heerlijke treffer vanaf randje strafschopgebied. Lang duurde het feest van Utrecht niet; in de 72ste minuut werd de marge alweer hersteld naar twee. Vincent Janssen maakte op aangeven van Mattias Johansson zijn 27ste van het seizoen en verzekerde daarmee zijn titel als topscorer van de Eredivisie.

Bij deze stand bleef het in De Galgenwaard. Het devies dat vooraf werd gesteld voor de Utrechters, driemaal vaker scoren dan AZ, is dus bij lange na niet gehaald. Daarom stromen de Alkmaarders volgend seizoen direct in voor de derde voorronde van de Europa League. FC Utrecht moet daarvoor eerst de play-offs winnen, waar de ploeg van Erik ten Hag eerst PEC Zwolle treft. De ploeg van Ron Jans verloor weliswaar van PSV, maar dankzij resultaten op andere velden gaf het zijn play-offplek niet af. Als de Domstedelingen deze clash doorstaan, wacht nog de winnaar van het tweeluik tussen FC Groningen en Heracles Almelo.

Door: Nino Vermeulen