08.05.2016 16:30

‘Wonder van Doetinchem’ bezorgt PSV 23e titel

Phillip Cocu en Jeffrey Bruma vieren feest vlak na het fluitsignaal. PSV is kampioen van de Eredivisie 2015-2016. (08-05-2016)
Phillip Cocu en Jeffrey Bruma vieren feest vlak na het fluitsignaal. PSV is kampioen van de Eredivisie 2015-2016. (08-05-2016)

PSV mag zich na negentig gigantisch spannende minuten de landskampioen van het seizoen 2015-2016 noemen. De Eindhovenaren wonnen met 1-3 bij PEC Zwolle en gingen met de schaal aan de haal door puntverlies van titelconcurrent Ajax bij De Graafschap (1-1).

PSV leek in de openingsfase kriebels te hebben. De ploeg was veelal een stapje te laat ten opzichte van het fel startende PEC Zwolle. De thuisploeg, gesteund door een uitverkocht IJsseldelta Stadion, creëerde via Ouasim Bouy en Ajax-huurling Queensy Menig een aantal doelpogingen. Aan de andere kant was het Luciano Narsingh die alleen op Kevin Begois af kon stormen, maar teleurstellend in het zijnet schoot nadat hij de goalie wist te passeren.

Niet veel later lag de bal er alsnog in voor PSV. Davy Pröpper bezorgde de bal bij Jürgen Locadia die vanaf de rand van de zestien met zijn rechterbeen het leer in de rechterhoek wist te schuiven (0-1). Niet veel later kwam de bal via Dirk Marcellis met enig geluk voor het hoofd van Luuk de Jong, die wel raad wist met dit cadeautje en de 0-2 tegen het doelnet kopte. Dit was ook de ruststand.

Na de theepauze drong in het supportersvak van PSV langzaamaan door dat De Graafschap op gelijke hoogte was gekomen tegen titelconcurrent Ajax (1-1), waardoor PSV ineens virtueel de koploper was. Wel moest de ploeg 1-2 incasseren na een foute uittrap van Zoet. Bouy wist het leer op dertig meter van het doel op te pikken en kon vervolgens doorlopen om vanaf twintig meter met zijn linkerbeen de rechterhoek te vinden. Een minuut later stelde PSV via De Jong, die knap scoorde uit een lastige hoek, echter alweer orde op zaken (1-3).

Vervolgens begon het nagelbijten voor aanhang van PSV en gaandeweg drong het besef door dat De Graafschap bezig was een wonder te bolwerken voor de club uit Eindhoven. Hoewel er in Zwolle nog aardig wat kansen waren voor beide elftallen, bleef het bij 1-3 voor PSV. Voor Zwolle was dit resultaat ook prima, want voor hen kwamen de play-offs om Europees voetbal niet meer in gevaar.

Echter ging het in Zwolle vooral om de landstitel en toen enkele minuten na het laatste fluitsignaal in Zwolle duidelijk werd dat de wedstrijd ook in Doetinchem was afgelopen en op 1-1 was blijven steken, kon het feest beginnen voor PSV. De Eindhovenaren zijn hiermee voor de 23e keer de kampioen van Nederland.

Door: Joey Knobben

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner