11.05.2016 20:26

Janssen, Tannane richting Dost met vier goals

Vincent Janssen heeft AZ op voorsprong gebracht in het duel met Feyenoord. De aanvaller viert het feest met de supporters. (24-01-2016)
Vincent Janssen heeft AZ op voorsprong gebracht in het duel met Feyenoord. De aanvaller viert het feest met de supporters. (24-01-2016)

Vincent Janssen, verkozen tot Talent van het Jaar in de Eredivisie, heeft samen met Oussama Tannane afgelopen seizoen de meeste doelpunten per persoon in één wedstrijd gemaakt. Het duo scoorde in het seizoen 2015/2016 als enige twee spelers viermaal in een wedstrijd.

Vorig jaar lukte dat alleen Sébastien Haller tegen FC Dordrecht. Daarvoor heeft het lang geduurd voordat een enkele speler viermaal of meer per wedstrijd wist te scoren. De Eredivisie heeft tot die tijd drie seizoenen moeten wachten op een vierklapper van een speler in een wedstrijd. In de seizoenen 2012/2013, 2013/2014 en 2014/2015 kwam een speler nooit verder dan een hattrick in een duel.

Het seizoen 2011/2012 was daarentegen een bijzondere. In dat seizoen maakte Dries Mertens vier treffers in een met 7-1 gewonnen duel met Roda JC. Maar het meest bijzonder waren de vijf treffers in dat seizoen van Bas Dost tijdens een met 0-5 gewonnen duel van Excelsior. Daarmee schaarde Dost zich in een bijzondere rij van doelpuntenmakers met vijf doelpunten per duel: Kolbeinn Sigþórsson, Piet Keur, Marco van Basten en Arthur Hoyer gingen hem voor in de lijst met meeste doelpunten van een speler per wedstrijd.

Vroeg in het seizoen, tijdens de wedstrijd SC Cambuur - Heracles Almelo, stal Tannane de show. In het 1-6 gewonnen duel maakte de Marokkaan voor rust een onvervalste hattrick. Nog voor de theepauze prikte hij ook zijn vierde treffer achter Leonard Nienhuis. De vleugelaanvaller kende sowieso een sterke eerste seizoenshelft en verdiende daarmee een transfer naar het Franse AS Saint-Étienne. In de Ligue 1 kende hij pech door blessures, maar toch kwam hij tot tien wedstrijden en twee doelpunten.

Janssen kopieerde nog niet zo lang geleden dat kunstje op 16 april van dit jaar. Tegen PEC Zwolle won AZ met 5-1 en in die wedstrijd was de aanvaller van de Alkmaarse ploeg de grote man. Voor rust scoorde de tweevoudig international tweemaal en in het tweede bedrijf zette hij zichzelf nog tweemaal op het scorebord, nadat PEC Zwolle-doelman Mickey van der Hart een rode kaart had ontvangen. Janssen speelde sowieso een erg sterk seizoen, want deed in alle 34 de competitiewedstrijden mee, werd topscorer van de Eredivisie  met 27 doelpunten en won op basis van het Voetbal.com-spelersklassement de prijs voor Speler van het Jaar.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner