12.05.2016 01:15

'De Boer levert Ajax-contract in, Bosz in beeld'

Frank de Boer, die vanwege een achillespeesblessure op krukken loopt, moet op één been de trap zien op te komen. De trainer van Ajax hinkelt de trap op en is op tijd voor de tweede helft tegen FC Utrecht. (17-04-2016)
Frank de Boer, die vanwege een achillespeesblessure op krukken loopt, moet op één been de trap zien op te komen. De trainer van Ajax hinkelt de trap op en is op tijd voor de tweede helft tegen FC Utrecht. (17-04-2016)

Frank de Boer vertrekt na dit seizoen als trainer bij Ajax. Volgens onbevestigde geruchten levert De Boer zijn contract, dat doorliep tot 2017, in. Peter Bosz lijkt in Amsterdam de hoofdkandidaat om de trainer te vervangen.

De Telegraaf meldt in de nacht van woensdag op donderdag dat De Boer na een gesprek met de Ajax-leiding heeft besloten om af te zien van een eventuele afkoopsom. De hoofdtrainer en het Technische Hart kwamen woensdag bijeen om te praten over het volgende seizoen, maar er werd niets over naar buiten gebracht. Nu wordt dus bekend dat De Boer hoogstwaarschijnlijk vertrekt bij Ajax.

De trainer kwam eind 2010 aan het roer bij de formatie uit de hoofdstad te staan, nadat Martin Jol werd ontslagen bij de club. De Boer begon met een zeer knappe overwinning op AC Milan in de Champions League en pakte later in het seizoen ook de dertigste landstitel, door FC Twente met 3-1 te verslaan. De Boer werd ook in de drie seizoenen na zijn aanstelling kampioen, nog nooit eerder behaalden de Amsterdammers vier titels op rij in de Eredivisie.

De prestaties in Europa bleven echter uit. Ajax wist geen potten te breken in de Champions League, terwijl het bij uitschakeling in het kampioenenbal ook niet presteerde in de Europa League. Dit seizoen had Ajax op de laatste speeldag de beste papieren om kampioen te worden, maar op bezoek bij De Graafschap werden er punten verspeeld via een 1-1 gelijkspel, terwijl concurrent PSV wel won en zodoende de titel pakte. 

In wat de kampioenswedstrijd voor Ajax had moeten zijn, kreeg De Boer veel kritiek te verwerken. Zo wisselde de trainer vlak na de gelijkmaker van De Graafschap een verdediger voor een verdediger en haalde hij later topscorer Arkadiusz Milik naar de kant. Volgens De Telegraaf is Bosz hoofdkandidaat om De Boer volgend seizoen op te volgen. De oud-trainer van Vitesse staat momenteel aan het roer bij Maccabi Tel Aviv, waarmee hij de kampioenspoule van Israël bereikte. Daarin lijkt hij het als nummer twee af te leggen tegen Hapoel Be'er Sheva.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner