12.05.2016 20:21

Groningen wint opnieuw met 2-1 van Heracles

Rasmus Lindgren (l.) heeft zijn ploeg zojuist op een 2-1 voorsprong gezet tegen Heracles Almelo in de heenwedstrijd van het tweeluik. Alexander Sørloth juicht met zijn aanvoerder mee. (12-05-2016)

FC Groningen heeft donderdagavond in de eigen Euroborg de eerste wedstrijd van de play-offs voor Europees voetbal met 2-1 gewonnen van Heracles. Vier dagen eerder was dit ook de uitslag in de laatste speelronde van de Eredivisie. Groningen-aanvoerder Rasmus Lindgren was opnieuw de matchwinner.

Heracles wist vooraf dat het een lastige wedstrijd ging worden in Groningen. De thuisploeg verkeerde afgelopen wedstrijden in goede vorm en Heracles moest het stellen zonder smaakmaker en creatieveling Iliass Bel Hassani. Dat Heracles die creativiteit mistte bleek wel uit het spel van de bezoekers in de eerste helft. De enige dreiging van de Heraclieden kwam voort uit lange ballen van achteruit, waarbij een vervolg telkens vanwege slordigheden uitbleef. Het was dan ook FC Groningen wat na een klein kwartier spelen op voorsprong kwam.

In een goed uitgevoerde aanval wist Oussama Idrissi de bal op het hoofd van Hans Hateboer te leggen, die vervolgens de bal hard boven Heracles-doelman Bram Castro kopte. Even later kreeg Wout Weghorst een grote kans om zijn ploeg langszij te brengen, maar FC Groningen-goalie Sergio Padt bracht op knappe wijze redding. Toch moest Padt in de blessuretijd van de eerste helft zijn meerdere erkennen in de lange aanvaller. Nu werd een lange bal van achteruit wel op waarde geschat. Jaroslav Navratil verlengde de bal keurig, waardoor Weghorst alleen op Padt af kon gaan. Weghorst faalde nu niet en schoof de bal keurig door de benen van de doelman door.

De tweede helft was nog geen vijf minuten onderweg en FC Groningen stond weer op voorsprong. Hateboer wist de bal uit een corner niet binnen te werken, maar na een scrimmage kopte aanvoerder Lindgren wel raak en bracht zijn ploeg op een 2-1 voorsprong, net zoals hij een paar dagen eerder ook deed in de laatste speelronde van de Eredivisie. Heracles kreeg daarna onmiddellijk een levensgrote kans, maar Navratil had het vizier nog niet op scherp staan en vond Padt op zijn weg naar een doelpunt.

Heracles kreeg meer mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen, maar wist tot twee keer toe niet te profiteren van een fout van de jonge Juninho Bacuna. Zowel Navratil als Peter van Ooijen schoten naast. Aan de andere kant kreeg Albert Rusnák nog een levensgrote kans om het duel op slot te gooien, maar hij vond het zijnet. FC Groningen wint nipt het eerste van de twee duels in de play-offs voor Europees voetbal. De return is zondag om half 1 in Almelo.

Door: Thomas Mulder