13.05.2016 21:39

FC Eindhoven verrast tegen favoriet NAC Breda

NAC Breda-middenvelder Joey Suk (r.) probeert Milan Massop bij het doel weg te houden tijdens een hoekschop van FC Eindhoven. (13-05-2016)

FC Eindhoven heeft vrijdagavond een belangrijke overwinning geboekt tegen NAC Breda. In de heenwedstrijd in de tweede ronde van de play-offs om promotie/degradatie werd het 1-0 door een late goal van Gervane Kastaneer. Maandagmiddag vindt de return plaats in Breda.

Thuisploeg Eindhoven kon in eigen huis niet beschikken over de geblesseerde aanvoerder Chiró N'Toko. Daarentegen keerde topscorer Jinty Caenepeel terug in de basis na neusklachten. Bij NAC waren Kevin van Diermen en Mats Seuntjens afwezig. Verdediger Van Diermen kampte met een achillespeesblessure en Seuntjens was geschorst na een kaart in de play-offs van vorig seizoen.

De spanning was groot bij de Brabantse clubs. Zowel Eindhoven als NAC durfde geen risico's te nemen in het eerste bedrijf. Mogelijkheden voor het doel waren dan ook zeer schaars. Het uitverkochte Jan Louwers Stadion kon genieten van het lentezonnetje, maar zeker niet van het vertoonde spel. Vlak voor rust liet scheidsrechter Siemen Mulder zich zien. De leidsman gaf geel aan alle Eindhoven-aanvallers en Lerin Duarte (NAC). Alle overtredingen werden gemaakt om een counter van de tegenpartij te onderbreken.

Ook na de rust bleef het tempo betrekkelijk laag en was er weinig offensieve drang. Met name thuisploeg Eindhoven trok zich terug en liet het spel aan het bezoekende NAC. De bezoekers profiteerden daar echter niet van en wilden enkel de nul houden. Hoe dichter de wedstrijd bij het einde kwam hoe minder de ploegen gingen voetballen. De 0-0 leek bijna afgesproken werk. Twintig minuten voor tijd kwam er toch verandering in de score. ADO-huurling Gervane Kastaneer trof met een schot van afstand de buitenste hoek: 1-0.

De beste kans in de slotfase was nog voor invaller Wimilio Vink. Het schot van de Eindhovense middenvelder werd echter gekeerd door Jelle ten Rouwelaar. Door de minimale overwinning zet Eindhoven een goede stap op weg naar de finale. Op Tweede Pinksterdag mag het team van Mitchell van der Gaag de voorsprong gaan verdedigen in het Rat Verlegh Stadion. NAC en Eindhoven trappen dan om 14.30 uur af. De winnaar van het duel zal in de finale van de play-offs uitkomen tegen Almere City FC of Willem II.

Door: Koen Larmit