15.05.2016 16:21

Utrecht in eigen huis snel klaar met Zwolle

Een kleine twintig minuten na de openingstreffer van Sébastien Haller zorgt Bart Ramselaar ervoor dat FC Utrecht op 2-0 komt tegen PEC Zwolle. De Domstedelingen zetten een grote stap richting de finale van de play-offs om Europees voetbal. (15-05-2016)

Met drie treffers in het eerste half uur wist FC Utrecht zondagmiddag de tweestrijd met PEC Zwolle al snel in haar voordeel te beslissen. Uiteindelijk won de thuisploeg met 5-2 in de return van de halve finale in de play-offs voor Europees voetbal. FC Utrecht treft in de finale van de play-offs Heracles Almelo.

Na een wedstrijd zonder al te veel kansen in Zwolle, was het in Utrecht al snel raak. In de vijfde minuut kon Sébastien Haller de bal in het lege doel tikken, nadat Bart Ramselaar aan de rechterkant van de zestienmeter slim Gustavo Hebling de baas bleef. De strakke voorzet voor het doel langs was voor de spits vervolgens een eenvoudig uit te pakken cadeautje.

Na een sterk eerste kwartier, waarin Utrecht de voorsprong niet verder uit wist te bouwen, kwam PEC Zwolle beter in de wedstrijd. De bezoekers raakten via een kopbal van Dirk Marcellis in die fase ook de lat. Het uitvak begon steeds meer geloof te krijgen in een goede afloop, toen Haller op de middenlijn al vallend Ramselaar wegstuurde. Na 23 minuten bleef de jongeling rustig en schoof de bal door de benen van doelman Boy de Jong binnen voor de 2-0.

Deze klap kwam hard aan bij PEC Zwolle. De bezoekers waren het even kwijt, waardoor de ploeg vijf minuten later ook nog een derde tegentreffer moest incasseren. Een indraaiende voorzet van Nacer Barazite viel bij de tweede paal voorbij De Jong. Christian Kum was daar wel op tijd, kreeg de bal tegen zijn elleboog en zag deze binnen vallen. Doordat de arbitrage dit niet waarnam, telde de treffer en was de wedstrijd binnen een half uur eigenlijk al beslist.

Na de rust bleef Utrecht de aanval zoeken, maar in een onoplettendheid kon Wout Brama op links Queensy Menig wegsturen. De buitenspeler had alle vrijheid en verschalkte met enig fortuin via het been van Ramon Leeuwin de Utrecht-doelman voor de 3-1. Na deze aansluitingstreffer leek PEC weer te geloven in een goed resultaat, maar in een tijdsbestek van twee minuten was dat ineens weer verkeken.

Na een uur spelen liep Bart van Hintum op het middenveld heel stom tegen zijn tweede gele kaart aan, waardoor PEC met een man minder verder moest. Nog geen minuut later lag de bal er ook nog eens in, nadat Giovanni Troupée een voorzet van Sofyan Amrabat op waarde schatte en van dichtbij binnen schoot voor de 4-1.

Om het toch weer enigszins spannend te maken schoot Brama weer drie minuten later de 4-2 tegen de touwen. Hij twijfelde geen moment toen de afvallende bal voor zijn voeten viel. Troupée kon een kopbal nog van de lijn halen, maar kon deze alleen richting Brama koppen. Die schoot deze via de binnenkant van de paal achter doelman Filip Bednarek.

Ruim een kwartier voor tijd mocht Haller vanaf de stip zijn tweede treffer van de middag maken, waarmee hij de eindstand uiteindelijk bepaalde op 5-2. Door deze uiteindelijk eenvoudige zege kan FC Utrecht zich op gaan maken voor het toetje van dit seizoen, de finale tegen Heracles Almelo voor het laatste ticket in de voorrondes van de Europa League volgend seizoen.

Door: Dennis Korpel