17.06.2016 11:50

Jong-a-Pin voelt zich op zijn plek in Japan

De concentratie is hoog als de Nederlander Calvin Jong-a-Pin met de bal aan de voeten loopt, tijdens de 1-0 gewonnen wedstrijd tegen V-Varen Nagasaki. (23-04-2016)
De concentratie is hoog als de Nederlander Calvin Jong-a-Pin met de bal aan de voeten loopt, tijdens de 1-0 gewonnen wedstrijd tegen V-Varen Nagasaki. (23-04-2016)

Calvin Jong-a-Pin, oud speler van Nederland onder 21, speelt momenteel al jaren in Japan. Voetbal.com sprak met de verdediger van het Japanse Machida Zelvia over de verschillen tussen de Europese competities en de Aziatische voetbalcultuur.

Als jeugdinternational en speler van sc Heerenveen leek een volgende stap naar de Japanse competitie niet heel logisch, maar toch zit de Nederlander op zijn plek in Azië. "Ik heb het naar mijn zin hier", vertelt de in Amsterdam geboren Jong-a-Pin. De mandekker meent dat de J-League qua techniek een behoorlijk niveau heeft. "Iedereen is technisch begaafd hier, maar fysiek zijn de meeste voetballers best zwak. Men laat hier fysiek spel ook niet echt toe. Het lijkt meer op zaalvoetbal op een groot veld", vervolgt de 29-jarige Nederlander. "Het is daarom ook heel lastig voor buitenlanders om zich hier aan te passen." 

Daar had Jong-a-Pin zelf ook behoorlijk last van toen hij verhuisde naar Japan. "Het is een totaal andere wereld. Alles is anders. Je kan het niet vergelijken met een andere competitie die jullie in Nederland kennen van tv. Echt alles is anders. Het begin was ook heel moeilijk, want ik kon me nergens mee identificeren." Toch trekken steeds meer spelers van Europese topclubs steeds vaker naar Azië. Zo is Ezequiel Lavezzi verhuisd van Paris Saint-Germain naar het Chinese Hebei China Fortune FC. Ook spelers als Ramires, Alex Teixeira en Burak Yilmaz hebben hun intrek genomen in de kapitaalkrachtige Chinese competitie. Hoewel in Japan geen spelers van dat kaliber rondlopen, is het financieel goed boeren voor Jong-a-Pin.

"Ze betalen lekker ja. Een stuk beter dan Nederland. En soms trekken ze echt de knip. Niet voor mij hoor. Maar ineens speelde ik met Freddie Ljungberg, in het verleden speler van Arsenal. Of komt ineens Diego Forlán naar de competitie. Dan weet je genoeg." Inmiddels is Jong-a-Pin alweer bezig aan zijn zesde seizoen in Japan. De afgelopen vijf jaar speelde hij voor Shimizu S-Pulse. "Dat is een beetje het Heerenveen van Japan." Hoewel hij in juli alweer dertig jaar wordt, heeft hij nog genoeg ambities. "Ik wil nog naar een topploeg hier in Japan. Het is alleen heel lastig. Er mogen maar drie buitenlanders per team spelen. Je moet net geluk hebben en goed presteren op het juiste moment. En dan moeten ze ook net jou nodig hebben op een bepaalde positie. Het is daarom best lastig allemaal."

Of we Jong-a-Pin nog terug gaan zien op de Nederlandse velden, weet hij nog niet. Al scheelde het weinig tijdens de laatste winterstop. "Afgelopen januari was ik dicht bij een overgang naar Nederland. Ik kon hier geen club vinden. Alles was vol en toen kwam Machida Zelvia op het allerlaatste moment."

Door: Bastiaan Vrijhof

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner