13.08.2016 22:38

PEC flink verrast door efficiënt Sparta: 0-3

Sparta-speler Loris Brogno juicht nadat hij zijn ploeg op een 0-1 voorsprong heeft geschoten in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. (13-08-2016)

PEC Zwolle heeft zaterdagavond een flinke tik gekregen in de openingsfase van het nieuwe seizoen. De Zwollenaren gingen op ontluisterende wijze onderuit tegen promovendus Sparta Rotterdam, dat met 0-3 wegliep.

Sparta startte beter in de eerste helft. De Rotterdammers speelden met een hoge druk op PEC, dat moeite had om over de middenlijn te komen. Toch was de eerste kans voor de Zwollenaren, na een communicatiefout in de Sparta-defensie. Kingsley Ehizibue kon vrij door richting het doel van Roy Kortsmit, alleen zijn poging was te wild en ging over. De rest van de eerste helft was behoudend en kende maar weinig kansen.

Pas in de veertigste minuut kwam Sparta eindelijk tot een uitgespeelde kans. Via Ryan Sanusi kwam de bal terecht bij Stijn Spierings, die met een balletje achter zijn standbeen Loris Brogno in stelling bracht. De aanvallende middenvelder was alert en gleed de 0-1 feilloos binnen, waardoor de Spartanen vlak voor rust op een gewenste voorsprong kwamen.

Vrij snel in de tweede helft was Sparta zelfs dicht bij de 0-2. Michel Breuer mikte de bal uit een corner net naast het doel van Mickey van der Hart. PEC herpakte zich vervolgens en leek op weg naar de gelijkmaker, helemaal gezien een afgekeurde goal van Dirk Marcellis en een gevaarlijk schot op doel van Anass Achahbar. Maar in een tegenstoot in de 58ste minuut werd het toch 0-2 voor Sparta. Craig Goodwin zag zijn schot getoucheerd worden door Bram van Polen, waardoor Van der Hart compleet kansloos was en nummer twee moest incasseren.

PEC had in het restant van de tweede helft veel moeite om tot uitgespeelde mogelijkheden te komen. Ron Jans bracht drie nieuwe aanvallers, waaronder het veelbelovende talent Hachim Mastour, maar ook dat kon geen verandering teweegbrengen voor de Zwollenaren. Sparta speelde het uiteindelijk vakkundig uit, zonder al te veel in de problemen te komen. Uiteindelijk werd de stand zelfs uitgebreid naar 0-3; na een slim balletje van Zakaria el Azzouzi kon Brogno Van der Hart passeren de de vernederende nummer drie binnenschuiven. Daar bleef het bij in het MAC³PARK stadion.

Sparta boekte derhalve op vrij overtuigende wijze de eerste uitoverwinning in de Eredivisie sinds 24 oktober 2009, toen het met 1-2 te sterk was voor ADO Den Haag. De Spartanen kunnen hoopvol vooruitkijken op het aankomende seizoen gezien deze prestatie. Bij PEC zal er na deze wedstrijd flink achter de oren gekrabd worden. Het blijft steken op het punt dat het behaalde uit de openingswedstrijd tegen NEC. Deze ontluisterende 0-3 nederlaag bewijst dat er nog veel werk aan de winkel is voor PEC.

Door: Nino Vermeulen