14.08.2016 18:35

PSV in eigen huis moeizaam langs AZ

Aangever Jetro Willems (r.) en afmaker Héctor Moreno (l.) vieren de 1-0 van PSV tegen AZ. (14-08-2016)

PSV heeft ook het tweede duel van dit seizoen gewonnen. In het Philips Stadion werd AZ met 1-0 verslagen. Héctor Moreno kroonde zich in Eindhoven tot matchwinner door in de tweede helft voor de enige treffer te zorgen.

PSV-trainer Phillip Cocu had in eigen huis geen plaats voor jongeling Steven Bergwijn en Joshua Brenet. Gastón Pereiro en Santiago Arias kregen in het Philips Stadion de voorkeur in de basisopstelling. Bij AZ had trainer John van den Brom geen plaats voor Wout Weghorst. Hij werd vervangen door Fred Friday, die net als Mattias Johansson aan de aftrap verscheen.

De thuisploeg nam vrijwel direct het heft in handen in Eindhoven. De beste kans was echter voor AZ. Alireza Jahanbakhsh legde de bal panklaar voor Friday, die door Andrés Guardado van scoren af werd gehouden. Na de goede start volgde een domper voor de Alkmaarders. Middenvelder Markus Henriksen kwam hard in botsing met PSV'er Arias en moest zich geblesseerd laten vervangen door Joris van Overeem. Na deze wissel kreeg PSV twee goede mogelijkheden. Eerst kopte Luuk de Jong op aangeven van Jetro Willems tegen de vuisten van AZ-doelman Sergio Rochet, even later schoot Davy Pröpper voorlangs. Jahanbakhsh was daarna nog dicht bij een treffer voor de bezoekers, hij schoot hard in het zijnet.

In de rust greep Cocu in. De slordig spelende Pereiro werd vervangen door Luciano Narsingh. De eerste grote kans van de tweede helft was direct raak. Een voorzet van Willems werd door oud-AZ'er Moreno achter de kansloze doelman Rochet gekopt. Na balverlies van Willems kreeg Dabney dos Santos een prima schietkans, maar zijn poging werd gekraakt. In de slotfase gingen de bezoekers uit Alkmaar nog op jacht naar de gelijkmaker. Op aangeven van Friday was invaller Weghorst nog dicht bij de gelijkmaker. Narsingh dacht aan de overkant nog voor de 2-0 te zorgen, maar hij scoorde in buitenspelpositie.

Door de zege staat PSV na twee wedstrijden op zes punten. Daarmee bezetten de Eindhovenaren de vierde plaats. PSV heeft evenveel punten als Feyenoord, ADO Den Haag en SBV Excelsior, maar de Zuid-Hollandse ploegen hebben een beter doelsaldo. AZ vinden we terug op de dertiende plek met een punt uit twee duels.

Door: Bob van Dijk