21.08.2016 14:21

FC Groningen na geweldige comeback onderuit

Assama Idrissi (l.) kijkt waar hij de bal kwijt kan. Stefan Thesker (r.) probeert met een sliding te voorkomen dat Idrissi een medespeler vindt. (21-08-2016)
Assama Idrissi (l.) kijkt waar hij de bal kwijt kan. Stefan Thesker (r.) probeert met een sliding te voorkomen dat Idrissi een medespeler vindt. (21-08-2016)

FC Groningen heeft een hele zure nasmaak overgehouden aan het competitieduel met FC Twente. Nadat de ploeg zondag van een 0-3 achterstand terugkwam, was het Jari Oosterwijk die in de blessuretijd alsnog scoorde: 3-4.

De kelderstrijd in de Eredivisie begon op verrukkelijke wijze. FC Twente had via Yaw Yeboah al binnen de minuut op voorsprong kunnen komen, maar de huurling van Manchester City schoot op aangeven van Hakim Ziyech voorlangs. Ook FC Groningen was dicht bij de openingstreffer, maar Mimoun Mahi kwam na een voorzet van Oussama Idrissi net niet bij de bal. Na het spetterende begin zakte de wedstrijd wat in, maar toen volgde de Enes Ünal-show. De Turkse spits scoorde binnen twintig minuten drie keer, de ene goal nog mooier dan de ander. Na 23 minuten prikte hij vanaf de rand van de zestien beheerst raak in de rechterhoek, vijf minuten voor rust deed hij het van afstand in de andere hoek. Tussendoor maakte Ünal zijn mooiste voor de 0-2. Hij controleerde een lange bal van Ziyech op de borst, draaide weg en schoot in één vloeiende beweging raak.

Ondanks het striemende fluitconcert na het rustsignaal bleven de spelers van FC Groningen mentaal sterk. Met Martijn van der Laan voor Jarchinio Antonia, die bij wijze van experiment als rechtsback startte, ging de ploeg beter voetballen. Dit resulteerde al vroeg in de 1-3, toen Mahi kapte in de zestien en raak schoot. FC Twente raakte niet in paniek en bleef voetballen, maar kreeg twintig minuten voor tijd alsnog de 2-3 tegen. Een voorzet van Jason Davidson werd door niemand aangeraakt, maar kon vervolgens achterin de zestien worden binnengeschoten door Oussama Idrissi. Een slotoffensief van FC Groningen volgde, alhoewel Ziyech nog een prima kans kreeg op de 2-4. Zijn schot in de korte hoek werd echter afgeblokt.

Met Danny Hoesen voor de onzichtbare Tom van Weert ging FC Groningen de slotfase in en daarin presteerden de Groningers het onmogelijke. Hoesen versierde een vrije trap op de rand van de zestien en schoot vervolgens door de muur raak voor de 3-3. Opeens had FC Groningen de bovenhand met het thuispubliek achter- en de motivatie in zich, maar er ontvouwde zich een uiterst pijnlijk scenario. Uit een spaarzame counter werd invaller Jari Oosterwijk in de blessuretijd in stelling gebracht, waardoor al het harde werk van FC Groningen teniet werd gedaan: 3-4.

De klap komt voor FC Groningen extra hard aan, aangezien de ploeg na drie speelrondes op nul punten blijft staan. Daarmee is de formatie uit Noord-Nederland hekkensluiter in de Eredivisie. FC Twente pakt de eerste punten van het seizoen en kan de weg naar de middenmoot en subtop van de vaderlandse competitie inzetten.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner