28.08.2016 18:35

AZ eenvoudig langs tien man van NEC

Doelpuntenmaker Dabney dos Santos (m.) viert de 1-0 van AZ tegen NEC met de supporters. (28-08-2016)

AZ Alkmaar heeft zondagmiddag een eenvoudige overwinning op NEC Nijmegen geboekt. AZ was in eigen huis met 2-0 te sterk voor NEC, dat de wedstrijd met tien man eindigde vanwege een rode kaart voor Julian von Haacke.

De eerste 45 minuten van AZ - NEC was weinig enerverend. De thuisploeg nam het initiatief, maar kwam eigenlijk niet tot grote mogelijkheden. NEC loerde op de counter, maar werd tijdens de eerste helft enkel gevaarlijk door middel van een afstandsschot van Kevin Mayi. AZ en NEC leken te gaan rusten met een 0-0 tussenstand, maar vlak voor tijd werd het 1-0 door Dabney dos Santos. Joris van Overeem gaf de bal voor vanaf de rechterflank. Wojciech Golla leek de bal weg te koppen, maar daardoor kwam de bal bij Dos Santos terecht: 1-0.

Na rust kwam de overwinning van AZ eigenlijk niet meer in gevaar, helemaal nadat Von Haacke met rood uit het veld werd gestuurd door scheidsrechter Kevin Blom. AZ ging na het wegsturen van Von Haacke op zoek naar een tweede treffer. Alireza Jahanbakhsh had na goed voorbereidend werk van Fred Friday de 2-0 op zijn schoen, maar de aanvaller schoot hoog over. Even later leek Friday zijn eerste competitietreffer namens AZ te maken, maar zijn doelpunt werd - terecht - afgekeurd vanwege buitenspel.

Na 73 speelminuten wist AZ alsnog de voorsprong te verdubbelen. AZ sloeg toe op de counter. Friday ontsnapte met de bal aan de voet. De spits had voor eigen succes kunnen gaan, maar besloot op het allerlaatste moment om de meegelopen Jahanbakhsh in stelling te brengen. De international van Iran bleef koel oog in oog met NEC-doelman Joris Delle: 2-0. In de slotfase bleef AZ dreigend, maar er werd niet meer gescoord in Alkmaar.

AZ komt na de overwinning op NEC op zeven punten te staan, NEC blijft vanzelfsprekend steken op vijf punten. AZ speelt na de interlandperiode in eigen huis tegen Willem II, terwijl NEC een thuiswedstrijd tegen PSV zal afwerken.