10.09.2016 20:33

PEC Zwolle laat eerste overwinning glippen

Nicolai Brock-Madsen (l.) en Ramon Leeuwin (r.) strijden om de bal tijdens het competitieduel PEC Zwolle - FC Utrecht (10-09-2016).

PEC Zwolle heeft zaterdagavond de eerste overwinning van het seizoen laten glippen. Diep in de blessuretijd kwamen bezoekers FC Utrecht langszij door een benutte strafschop van Sébastien Haller (1-1).

Aan de zijde van PEC Zwolle was het de nieuwe Deense spits Nicolai Brock-Madsen die debuteerde. De aanvaller bleek direct een goed aanspeelpunt en dat leidde ertoe dat de thuisploeg vele malen gemakkelijker aan voetballen toekwam dan tijdens de eerste vier wedstrijden van het seizoen. Na een klein kwartier kwamen de blauwwitten dan ook verdiend op voorsprong. Een voorzet van Anass Achahbar leverde een botsing tussen Robbin Ruiter en Kevin Conboy op, waarna Kingsley Ehizibue met een laag schot profiteerde van de onrust in de Utrecht-verdediging (1-0).

Utrecht had moeite met het agressieve spel van de thuisploeg en creëerde slechts sporadisch kansjes. Op de warme kunstgrasmat in Zwolle was basisdebutant Richairo Živković ongelukkig in de afronding, terwijl Haller, die ondanks alle transferperikelen in Utrecht bleef, in de blessuretijd van de eerste helft van dichtbij op doelman Mickey van der Hart schoot.

Na de theepauze was het Zwolle dat op jacht ging naar de tweede treffer van de avond. Onder andere Brock-Madsen werd enkele malen gevaarlijk, maar telkens had de spits het geluk niet aan zijn zij. Gaandeweg de tweede helft vorderde, besefte Utrecht zich meer en meer dat er een tandje bijgeschakeld moest worden en dit resulteerde in een slotoffensief. Ondanks de inbreng van onder meer Nacer Barazite wisten de Domstedelingen echter vrijwel geen mogelijkheid te creëren.

Zwolle, gesteund door het fanatieke thuispubliek, hield dan ook lange tijd stand. De ploeg dacht de overwinning binnen te hebben, maar dat was buiten Giovanni Troupée gerekend. De rechtsback stoomde in de laatste minuut op en werd op maat bediend, waarna Calvin Verdonk zich lichtjes aan hem vergreep. Scheidsrechter Siemen Mulder twijfelde geen moment, wees naar de penaltystip en stuurde de negentienjarige verdediger van het veld. Vervolgens was het Haller die koeltjes binnenschoot (1-1).

De benutte strafschop van Haller zou enkele minuten later de eindstand betekenen. Met het gelijkspel schieten zowel Zwolle als Utrecht weinig op. De ploegen staan nu respectievelijk op de vijftiende en de zestiende plaats.

Door: Joey Knobben