22.09.2016 10:17

KNVB in de clinch met Koninklijke HFC

Michael Timisela is gefocust tijdens het competitieduel Koninklijke HFC - FC Lienden (21-08-2016).
Michael Timisela is gefocust tijdens het competitieduel Koninklijke HFC - FC Lienden (21-08-2016).

De KNVB ligt in de clinch met tweededivisionist Koninklijke HFC. De amateurs hebben Scotch Whisky International als shirtsponsor, maar de KNVB heeft dat verboden. HFC is het daar echter niet mee eens.

HFC werd woensdagavond verzocht om zonder shirtsponsor aan te treden in het bekertoernooi tegen OJC Rosmalen. "We zijn enorm teleurgesteld dat we pas 24 uur voor de de wedstrijd door de KNVB worden gebeld met de mededeling dat ons shirt is verboden", aldus Eelco van Ravenswaaij, bestuurder van HFC, tegenover De Telegraaf. "Dat laatste is nog niet bepaald. De zaak ligt al weken bij de tuchtcommissie en is in behandeling. Dat wist de KNVB. Als we het shirt met reclame toch zouden dragen, riskeerden we uitsluiting in het bekertoernooi bij de profs en zouden we onze premies niet ontvangen. Erg onredelijk. Wij zijn amateurs, hebben allemaal een baan overdag en kunnen niet het werk neergooien om andere shirts te laten drukken. Want op het shirt staan ook nog andere sponsors, die erop zouden kunnen blijven."

Scotch Whisky International promoot niet alcohol, maar is een beleggingsfonds. "Elke amateurclub heeft sponsors nodig om te bestaan. Een beleggingsfonds wilde ons steunen. Het gaat niet om een merk alcohol. Als Johnnie Walker ons zou sponsoren, zou HFC de KNVB begrijpen. Onze sponsor bestaat alleen bij de Autoriteit Financiële Markten, en niet bij de Drank- en Horecawet. Maar de KNVB zag onze shirts vóór de competitie op Twitter en zei meteen: dit mag niet. We hebben de KNVB voor de eerste wedstrijd tegen Kozakken Boys uitgenodigd om met het bedrijf kennis te maken. HFC wilde graag in gesprek met de bond, maar het standpunt van de KNVB zou toch niet veranderen liet men weten."

HFC moest 'de wet' overtreden om de shirtsponsor te laten toetsen door de tuchtcommissie. "Ja. Er werd ons op vrijdagmiddag in de competitie ook al verboden om het shirt te dragen. Dat hebben we toch gedaan. Dan zou er tenminste een zaak bij de tuchtcommissie komen en mag die bepalen of wij werkelijk in overtreding zijn. We hebben een verweerschrift van twaalf pagina's ingediend en zijn in afwachting van de uitspraak. Er is gevraagd om een mondelinge behandeling. In de competitie kunnen we met het shirt voorlopig verder spelen, maar het bestuur betaald voetbal liet dus kort voor het bekertoernooi weten dat zij weer niks met het bestuur amateurvoetbal te maken heeft en op eigen gezag het shirt verbood", aldus Van Ravenswaaij.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner