22.09.2016 22:31

Feyenoord in tweede helft langs stug FC Oss

Bekerhouder Feyenoord heeft donderdagavond de tweede ronde van de KNVB beker bereikt. In de Rotterdamse Kuip werd FC Oss in de tweede helft verslagen. Feyenoord zegevierde uiteindelijk met 4-1.

Trainer Giovanni van Bronckhorst wijzigde zijn elftal op vijf plaatsen tegen de ploeg uit de Jupiler League. Michiel Kramer, Simon Gustafson, Lucas Woudenberg, Marko Vejinović en Bilal Başaçıkoğlu kregen een kans in de basisopstelling. Onder meer Dirk Kuyt en Nicolai Jørgensen namen plaats op de bank. Bij de bezoekers uit Oss stond Ronald Koeman junior onder de lat. Met Joep van den Ouweland en Lorenzo Piqué stonden ook twee oud-Feyenoorder op het veld bij de Brabanders.

Feyenoord schoot uit de startblokken in eigen huis. Eerst mikte Kramer tegen Koeman op en de daaropvolgende hoekschop werd door Başaçıkoğlu tegen de lat gekopt. Aan de overkant bleek FC Oss wel scherp. Na geklungel van Woudenberg en Brad Jones kon Tom Boere de verrassende 0-1 binnen schuiven. Lang konden de Ossenaren niet genieten van hun voorsprong. Op aangeven van Kramer schoot Steven Berghuis in de twaalfde minuut de gelijkmaker binnen. Daarna waren de Rotterdammers dicht bij de voorsprong via Kramer en Gustafson, maar zij waren niet scherp voor het doel. FC Oss brak enkele keren gevaarlijk uit en had via Boere en Dennis Janssen grote kansen om met een 1-2 voorsprong de rust in te gaan.

Na de pauze ging Feyenoord door met het slordige spel uit de eerste helft. De Rotterdammers kregen amper kansen in de beginfase. Kramer schreeuwde wel om een strafschop na vasthouden van Dominique Kivuvu, maar arbiter Pol van Boekel vond het geen penalty. De eerste goede kans van de tweede helft was voor de bezoekers. Boban Lazić zette Boere alleen voor Jones, maar de doelpuntenmaker schoot de bal hard over het doel. Aan de overkant scoorde Kramer met veel geluk. Hij veranderde een inzet van Gustafson van richting en tekende zo voor de 2-1. Even later schoot Başaçıkoğlu uit de rebound ook nog de 3-1 binnen en was het verzet van de Ossenaren gebroken. Diep in de blessuretijd zorgde invaller Jørgensen op aangeven van Kramer nog voor de vierde Rotterdamse treffer.

Door de zege heeft Feyenoord nog altijd de mogelijkheid om de bekerwinst te prolongeren. Ook de andere finalist van de vorig jaar is er nog bij. FC Utrecht won met 1-3 op bezoek bij FC Twente. De loting voor de tweede ronde volgt donderdagavond

Door: Bob van Dijk