24.09.2016 22:40

PSV wint van Excelsior bij De Jong-reünie

Luuk de Jong zet met zijn hoofd PSV op 1-2 bij Excelsior. (24-09-2016)

Met meer moeite dan nodig was heeft PSV drie punten bijgeschreven in het duel met Excelsior. De landskampioen had het niet makkelijk in Rotterdam, maar liep via Luuk de Jong en Davy Pröpper uit naar een 1-3 zege. In de slotfase speelden de broertjes Siem en Luuk de Jong voor het eerst sinds vele jaren weer samen voor één club.

PSV was van plan om fel te beginnen aan het duel met Excelsior, maar de eigen fans gooiden roet in het eten. Scheidsrechter Danny Makkelie was het doelwit van spreekkoren, waardoor het spel enkele minuten stillag. Na sussende woorden van de stadionspeaker en Luuk de Jong ging PSV alsnog op zoek naar de voorsprong. Die kreeg de ploeg na twintig minuten. Bart Ramselaar bereikte Luciano Narsingh met een mooie steekbal, de vleugelaanvaller maakte het vervolgens rustig af. Enkele minuten later was het Jetro Willems die Kevin Vermeulen naar de grond trok, waarna Luigi Bruins vanaf de stip de 1-1 mocht maken. Dit leek de ruststand te worden, maar Luuk de Jong kopte na een vrije trap van Andrés Guardado volledig vrijstaand de 1-2 binnen.

Met veel balbezit controleerde PSV de beginfase van het tweede bedrijf, maar dat veranderde na een dubbele wissel van Excelsior. Met de komst van Hicham Faik en Danilo Pantić ging de thuisploeg veel beter voetballen. PSV kwam er niet meer aan te pas, waarna ook Phillip Cocu twee wissels gebruikte om de verhoudingen in het veld gelijk te trekken. PSV nam meer initiatief en werd zeven minuten voor tijd beloond. Davy Pröpper nam een voorzet mee met de borst en werkte de bal via Faik over de doellijn. Na de 1-3 volgde een mooi moment op de Nederlandse velden, namelijk de hereniging van de gebroeders De Jong.

Siem kwam de laatste zeven minuten nog in het veld, waardoor hij voor het eerst sinds een wedstrijd bij de C-junioren van De Graafschap samen met zijn broer Luuk in het veld stond voor één club. De twee zorgden nog bijna voor de 1-4, maar Tom Muyters hield een hard schot van Siem de Jong uit zijn doel.

Door de overwinning blijft PSV in het spoor van Ajax, dat eerder op de zaterdagavond won van PEC Zwolle (5-1). Daarnaast heeft de club een competitierecord te pakken. Nooit eerder won een club in het betaalde voetbal dertien uitwedstrijden op rij. Concurrent Feyenoord komt zondag nog in actie, de ploeg loopt bij winst weer uit naar vijf punten voorsprong op de ploegen uit Amsterdam en Eindhoven.

Door: Jos Boesveld