30.09.2016 21:52

Mokhtar schiet PEC naar eerste overwinning

Na zeven wedstrijden zonder zege heeft PEC Zwolle vrijdagavond de eerste competitieoverwinning geboekt. In eigen huis werd ADO Den Haag getrakteerd op een 2-1 nederlaag. Youness Mokhtar was de grote man met beide doelpunten achter zijn naam. De ploeg van coach Ron Jans verlaat door de driepunter de laatste plaats.

PEC Zwolle had op voorhand twee punten uit zeven competitieduels en streed zo voor de eerste overwinning. Ook ADO verkeerde niet in een goede vorm. De Haagse bezoekers verloren de laatste drie wedstrijden. Met Mokhtar en Kingsley Ehizibue in de basis schoot PEC uit de startblokken. Het leidde tot een lage schuiver van oud-ADO-speler Danny Holla. De poging van de middenvelder ging echter voorlangs. Tien minuutjes later was Ehizibue voor het eerst gevaarlijk. De rechtsbuiten kapte naar binnen, schoot verwoestend op doel met zijn linker en dwong doelman Ernestas Šetkus tot een redding.

Na de Zwolse openingsstorm zakte het tempo en daalde de amusementswaarde. ADO beperkte zich tot verdedigen en leek voor een gelijkspel te komen. Net voor rust zette PEC weer eens aan. ADO-keeper Šetkus ging in de fout en speelde de bal zomaar in de voeten van Anass Achahbar. De spits wachtte lang en schoot uiteindelijk op het lichaam van de Litouwse doelman. De van Feyenoord overgekomen aanvaller had nog altijd niet gescoord. In de laatste minuut voor rust kreeg Wouter Marinus de beste kans. De middenvelder kopte een voorzet van Mokhtar in de handen van Šetkus.

Direct na rust was het raak. Tegen de verhoudingen in kwam ADO op voorsprong dankzij Tom Trybull. De Duitse middenvelder ontving de bal van Mike Havenaar en plaatste deze met precisie in de verre hoek: 0-1. Lang kon ADO echter niet genieten van de voorsprong. Na enkele minuten schoot Mokhtar de bal op prachtige wijze in de verre hoek: 1-1. De linksbuiten creëerde de mogelijkheid door naar binnen te snijden. De twee vroege goals braken de wedstrijd open. Achahbar kreeg na een klein uur spelen zijn tweede kans van de wedstrijd. Dit keer kopte de spits op de buitenste paal.

De mogelijkheden volgden zich in een rap tempo op. Eerste kopte Gervane Kastaneer op de lat en in de counter moest ADO-ploeggenoot Tyronne Ebuehi met een sliding een mogelijkheid van Mokhtar voorkomen. Het duel werd grimmiger. Dit leidde zelfs tot drie gele kaarten voor ADO-spelers in één minuut. In de zeventigste minuut liet Mokhtar opnieuw zijn klasse zien. In plaats van binnendoor ging de linksbuiten nu buitenom bij José San Román. Schuin voor het doel knalde de Zwolse uitblinker de bal hoog en hard in het doel: 2-1.

Het was PEC dat een enorme veerkracht toonde met Mokhtar als absolute held. Even na de voorsprong kwam Sheraldo Becker in het veld. De buitenspeler van ADO kwam vorig seizoen uit voor PEC en scoorde in het thuisduel met zijn huidige werkgever de gelijkmaker. Ook Becker kon ondanks een spannende slotfase niets meer aan de score veranderen. ADO eindigde het duel zelfs met tien spelers na het tweede geel van doelpuntenmaker Trybull. PEC boekt zodoende de eerste competitiewinst en glipt voorlopig over Roda JC Kerkrade heen. ADO verliest voor de vierde keer op rij en blijft steken op een tiende plaats.

Door: Koen Larmit