01.10.2016 21:37

PSV niet verder dan remise in Heerenveen

Reza Ghoochannejhad (l.) moet alle zeilen bijzetten om Jetro Willems (r.) achter zich te houden tijdens de competitiewedstrijd van sc Heerenveen tegen PSV. (01-10-2016)

PSV is niet verder gekomen dan een gelijkspel in het uitduel met sc Heerenveen. De Eindhovenaren hadden de meeste kansen, maar moesten zaterdagavond uiteindelijk zelfs een achterstand ongedaan maken om op 1-1 te eindigen.

Voor de gebroeders De Jong was Heerenveen-uit een speciaal affiche; Luuk en Siem stonden voor het eerst in de basis in het shirt van PSV. Eerstgenoemde was in de eerste helft redelijk prominent aanwezig; hij kreeg twee kopkansen, maar vond in de 21ste minuut doelman Erwin Mulder op zijn weg en raakte in minuut 38 de lat.

De kansen waren voor de uitploeg in de eerste helft, waarin thuisploeg Heerenveen afwachtend en voorzichtig speelde. Gastón Pereiro was tweemaal dicht bij een doelpunt. Zijn inzet in de 28ste minuut was te zwak om Mulder te verrassen, en toen hij in de 34ste minuut wél tot scoren kwam, was dat in buitenspelpositie. Zodoende bleef het bij 0-0 in de eerste helft in het Abe Lenstra Stadion.

Al na een halve minuut in de tweede helft kreeg jongeling Steven Bergwijn dé kans om PSV op voorsprong te zetten. Na een goed afgemeten dieptepass van Luuk de Jong kwam de linksbuiten één op één met Mulder, maar hij kreeg de bal niet tussen de palen. Ruim twintig minuten later zorgden de gebroeders De Jong gezamenlijk voor gevaar; Siem gaf voor, maar Luuks inzet werd knap gekeerd door Mulder.

PSV stapelde kans op kans, maar uiteindelijk viel aan de andere kant de openingstreffer. In de 72ste minuut kwam Heerenveen op de verrassende voorsprong. Invaller Luciano Slagveer ontfutselde zich van een slapende PSV-defensie en kon de bal voor leggen richting Arber Zeneli, die na het produceren van de enige twee wapenfeiten namens Heerenveen tot dan toe nu wel tot scoren kwam. Voor open doel tikte hij de 1-0 binnen.

Lang mocht Heerenveen alleen niet van de voorsprong genieten. Drie minuten later stond het weer gelijk in het Abe Lenstra Stadion. Een schotje van Pereiro vond via twee Friese benen doel. Uiteindelijk was Jerry St. Juste de ongelukkige eigen doelpuntenmaker. Met 1-1 op het scorebord kon het nog beide kanten op in het laatste kwartier.

Het enige opmerkelijke moment in de slotfase vond plaats in de 89ste minuut, toen Mulder een bewuste terugspeelbal van Slagveer oppakte. De indirecte vrije trap die daarop volgde, genomen vanaf de vijfmeterlijn, werd door nota bene PSV-verdediger Daniel Schwaab geblokt. Het bleef daardoor 1-1 in het Abe Lenstra Stadion.

PSV faalt dankzij de nederlaag om de druk te houden op Feyenoord en Ajax, die morgen in actie komen. De Eindhovenaren zullen niet erg tevreden zijn met de remise. Heerenveen zal, gezien het spelbeeld, wel gematigd tevreden zijn met de 1-1 eindstand. Het blijft daardoor in ieder geval in de top vijf staan in de Eredivisie.

Door: Nino Vermeulen