08.10.2016 09:00

Hoe is het met: topschutter Björn Vleminckx

Björn Vleminckx werd in 2011 topscorer van de Eredivisie. De aanvaller verraste vriend en vijand door 23 doelpunten te maken voor NEC, wat genoeg was voor de topscorerstitel van Nederland. Met zijn droomseizoen verdiende Vleminckx een transfer naar de Belgische topclub Club Brugge, maar daarna verdween de Belg uit de schijnwerpers. Voetbal.com zocht Vleminckx op voor zijn verhaal.

Op 5 juni 2009 haalde NEC de onbekende Björn Vleminckx naar Nederland, voor een transfer die later een schot in de roos bleek. Bij KV Mechelen scoorde de aanvaller twaalf doelpunten in dertig wedstrijden, waarna NEC interesse toonde. Vleminckx stond niet meteen te springen om naar Nijmegen te verhuizen. "In het begin niet zo. NEC is toch wel een goede en bekende club in Nederland, maar ze waren iets minder bekend in België. Toen ben ik gaan praten en ben ik door het gevoel overgehaald. Op dat moment was ik nog een jonge speler en ik had toen verschillende keuzes, onder meer in Engeland en België. Maar ik heb gekozen voor het sportieve aspect, met de grootste kans op speeltijd. Nederland was toen het beste voor jonge spelers en het was zeker wel een stap hogerop."

Bij NEC stond Vleminckx meteen in de punt van de aanval. Het eerste seizoen in het rood-groen was nog geen daverend succes, met acht doelpunten in 32 wedstrijden. Na een seizoen wennen aan de Eredivisie scoorde de spits er in het seizoen 2010/2011 op los. "Ik was zelf ook verrast. Je verwacht niet dat je bij een middenmoter topscorer wordt. Op dat moment was alles wat ik raakte gevaarlijk en kon elke bal een doelpunt zijn. Ik maakte de kansen dat seizoen ook af en het was een mooie bekroning dat ik aan het eind van het jaar topscorer werd."

De Nijmegenaren werden onder trainer Wiljan Vloet elfde in de competitie. De ploeg scoorde 57 keer, waardoor Vleminckx verantwoordelijk was voor ruim veertig procent van de doelpunten. Het spel was afgericht op de spits. "Onze tactiek was zodanig gevormd dat alles via de flanken en op voorzetten moest komen. Dat is mijn spel natuurlijk.  Als ik ballen in de zestienmeter kan krijgen, dan ben ik heel gevaarlijk. Dat jaar kwamen acht van de tien aanvallen via de flanken en dan kan ik als spits wel wat natuurlijk."

Vleminckx verdiende met zijn topscorerstitel een transfer naar Club Brugge. De Belgische topclub betaalde 3,3 miljoen euro voor de goaltjesdief, een recordbedrag in de clubgeschiedenis van NEC. Toch werd Vleminckx in de Belgische competitie niet meer zo’n succes als in Nederland. In anderhalf jaar tijd kwam Vleminckx niet verder dan negen treffers in 33 competitiewedstrijden. NEC bood een uitweg, maar de aanvaller bedankte en vertrok naar Turkije.

"Ik was net vader geworden en Turkije kwam met een financieel mooi bod. Ik was niet een van de oudste spelers, maar ik had wel een leeftijd dat er andere zaken ook belangrijk zijn. De financiële kant was één van de aspecten en dan was Turkije natuurlijk een mooie stap", aldus de inmiddels 31-jarige Vleminckx over zijn transfer naar Gençlerbirliği.

In het eerste half jaar in Turkije, van januari 2013 tot mei 2013, ging het nog voor de wind. Met negen doelpunten deed Vleminckx het uitstekend, waarna Erciyesspor de spits overnam. Bij de Turkse laagvlieger ging het bergafwaarts en na zeven doelpunten in twee seizoenen vertrok de voormalig topscorer van de Eredivisie naar Göztepe, uitkomend in de eerste divisie van Turkije.

"Natuurlijk heb je een andere toekomst voor ogen, maar in voetbal kan alles heel snel gaan. Je kan van heel hoog, weer heel laag vallen. Ik ben rationeel genoeg om te zien dat er betere spitsen zijn met meer kwaliteiten dan ik. Ik voelde me zeker niet te goed om daar te voetballen en heb er ook geen spijt van."

In de zomer van 2016 bood Royal Antwerp FC de aanvaller een kans om weer dichter bij huis te voetballen. Vleminckx wilde weg uit Turkije en weer terug naar België. "Ik heb 3,5 jaar in Turkije gezeten en ik heb daar best een goede tijd gehad. Het was wel een beetje op. Ik had nog een contract, maar ik heb besloten er een einde aan te maken. Dat heeft goed uitgepakt. Ik had wat keuzes in België en wat clubs in Spanje waren geïnteresseerd, maar voor mij was het belangrijk om me goed te voelen en dicht bij huis te voetballen. Antwerpen zit dertig kilometer rijden van mijn huis en mijn twee kinderen zijn nu het belangrijkste voor me."

Bij Royal Antwerp zit Vleminckx op zijn plek. NEC hoeft dan ook voorlopig nog niet te bellen. "NEC was een hele leuke tijd en er valt altijd over na te denken, maar op dit moment ben ik blij dat ik weer thuis ben. Antwerp is een mooie ploeg met een goede uitdaging op sportief gebied. Ik heb voor twee jaar getekend en wil zo snel mogelijk naar de hoogste klasse promoveren."

Ondanks een flink rijtje werkgevers, vond de hardwerkende aanvaller zijn draai nergens zo goed als bij NEC. De spits werd zeer verrassend topscorer van de Eredivisie, maar niet alleen de vele doelpunten blijven in het geheugen van de Belg. "Bij NEC had ik een geweldige tijd. Niet alleen omdat ik topscorer ben geworden, maar ik heb ook leuke mensen leren kennen. Ik heb voor een familieclub gespeeld. Ik kan maar één ding zeggen over die jaren bij NEC: top."

Door: Pim Westenberg

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner