15.10.2016 22:34

Heerenveen de beste in Derby van het Noorden

Arber Zeneli (l.) viert zijn 1-0 met Jerry St. Juste (r.). (15-10-2016)

SC Heerenveen heeft zich zaterdagavond op overtuigende wijze gekroond tot de beste van het noorden. Tegen uiteindelijk negen man van FC Groningen won het met 0-3, waardoor de Friezen op de derde plek komen.

Groningen ging met een aanmerkelijk mindere vorm het duel met Heerenveen in. De Groningers konden maar drie ploegen voor zich laten op de ranglijst, terwijl de Friezen slechts drie ploegen vóór zich hadden. Datzelfde verschil werd al vroeg in de eerste helft duidelijk. In de zevende minuut kwam Heerenveen al op voorsprong. Arber Zeneli was verantwoordelijk voor de afronding na een prachtig uitgespeelde counter van Friese zijde, waardoor de uitploeg een ideale start kende.

De defensie van Heerenveen zag er bovendien goed uit, waardoor Groningen moeite had om echt grote kansen te creëren. Tien minuten voor rust werd dat nog meer bemoeilijkt. Jason Davidson besloot dat het een goed idee was om tijdens een opstootje met doelpuntenmaker Zeneli zijn knie omhoog te doen. Arbiter Richard Liesveld besloot op zijn beurt dat dat een rode kaart waard was, waardoor Groningen met tien man verder moest. De thuisploeg moest zodoende met tien man de rust in.

Ook in de tweede helft had Heerenveen het beste van het spel. De uitploeg wilde de wedstrijd op slot gooien, om te voorkomen dat het nog spannend zou worden in de slotfase. Dat lukte uiteindelijk een kleine twintig minuten voor tijd. Jerry St. Juste gaf een knappe onderschepping een vervolg door de bal af te leveren bij Sam Larsson. De vleugelaanvaller bleef zeer koel en passeerde Padt voor de 0-2.

Groningen moest de wedstrijd uiteindelijk zelfs uitspelen met negen man. Verdediger Samir Memišević ontving een kwartier voor tijd zijn tweede gele kaart voor opzichtig vasthouden. Dat bood Heerenveen de kans om in de laatste tien minuten de score nog uit te breiden naar 0-3, dankzij een simpele intikker voor Reza Ghoochannejhad.

Heerenveen stijgt dankzij de overwinning naar een indrukwekkende plek drie in de Eredivisie. Het gaat op basis van gemaakte doelpunten over PSV heen. Voor de thuisploeg ziet het er een stuk minder rooskleurig uit; omdat Willem II een punt pakte op bezoek bij Sparta Rotterdam zakt Groningen nu zelfs naar plek zestien in de Eredivisie. PEC Zwolle heeft daarbij bovendien de mogelijkheid om de Groningers te passeren, mocht het een overwinning boeken bij FC Twente.

Door: Nino Vermeulen