16.10.2016 16:30

Feyenoord ontsnapt in blessuretijd tegen NEC

Rick Karsdorp (r.) glijdt Mohamed Rayhi (l.) van de bal tijdens NEC Nijmegen - Feyenoord.
Rick Karsdorp (r.) glijdt Mohamed Rayhi (l.) van de bal tijdens NEC Nijmegen - Feyenoord.

Feyenoord heeft goede zaken gedaan in Nijmegen. De Rotterdammers bogen tegen NEC een 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong en staan daarmee na negen wedstrijden zonder puntenverlies bovenaan in de Eredivisie.

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst kon in Nijmegen gewoon beschikken over rechtsback Rick Karsdorp. Hij raakte bij Oranje geblesseerd, maar was tijdig hersteld om te spelen. Ook was er een basisplaats voor Bilal Başaçıkoğlu. Hij speelde op de plaats van Steven Berghuis, die wel op de bank zat. Bij NEC Nijmegen was er voor het eerst dit seizoen een basisplaats voor Mohamed Rayhi. Daardoor begon Quincy Owusu-Abeyie op de reservebank.

In de beginfase was Feyenoord direct dicht bij de openingstreffer. Aanvoerder Dirk Kuyt bediende Nicolai Jørgensen, maar de Deense spits tikte in vrijstaande positie over het doel van NEC-goalie Joris Delle. Aan de overkant was het vervolgens wel raak. Julian von Haacke mocht zomaar het middenveld oversteken en bezorgde de bal bij Rayhi, die de bal snel achter doelman Brad Jones schoot. De keeper van Feyenoord ging echter allesbehalve vrijuit bij deze tegengoal. De Rotterdammers pakten na de tegentreffer wel het initiatief. Tot grote kansen leidde dat echter niet. NEC kreeg nog wel een prima mogelijkheid. Doelpuntenmaker Rayhi lepelde de bal over Jones heen, maar zijn poging strandde op het dak van het doel.

Na de pauze was het initiatief wederom voor de bezoekers. Grote kansen leverde dat echter niet op. De defensie van NEC hield vrij gemakkelijk stond en de Nijmegenaren loerden op de counter. Via Reagy Ofosu en Rayhi waren de gastheren dicht bij de 2-0. Feyenoord zette daar enkele kopballetjes uit hoekschoppen tegenover. Uiteindelijk brak NEC alsnog. Invaller Steven Berghuis wist in eerste instantie niet te scoren, maar in de rebound frommelde Jørgensen de bal over de lijn. Feyenoord zette vervolgens aan, maar leek genoegen te moeten nemen met een punt. Michiel Kramer bezorgde de Rotterdam alsnog de zege. Berghuis schoot op de paal en de spits knikte in de rebound raak.

Door de zege staat Feyenoord na negen wedstrijden op 27 punten. Volgende week komt AFC Ajax op bezoek in de Kuip. NEC Nijmegen staat op negen punten en bezet daarmee de twaalfde plaats. Vitesse is de volgende tegenstander van de Gelderlanders.

Door: Bob van Dijk

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner