26.10.2016 20:22

B-team van Ajax moeiteloos langs amateurs

De toekomst van Ajax komt bij elkaar om de 0-5 te vieren. V.l.n.r: Donny van de Beek, Jairo Riedewald, Pelle Clement, Abdelhak Nouri en Vaclav Černý. (26-10-2016)

Ajax heeft woensdagavond moeiteloos de laatste zestien van de KNVB beker bereikt. De Amsterdammers waren met 1-6 te sterk voor Kozakken Boys, dat er onder oog van zesduizend toeschouwers niet aan te pas kwam.

Kozakken Boys bleef in de eerste helft nog heel aardig op de been. Het liet Ajax aan de bal, en de Amsterdammers kwamen vaak niet verder dan geestdodend rond tikken. Maar nadat Mateo Cassierra in de 25ste minuut op aangeven van Vaclav Černý de 0-1 achter doelman Nils den Hartog plaatste, ging het hard. Vier minuten na de openingstreffer was Anwar El Ghazi verantwoordelijk voor de 0-2, nadat hij en Černý een vrij simpele counter uitspeelden.

Vlak daarna stond ook de 0-3 op het scorebord. Donny van de Beek kreeg zeeën van ruimte om Cassierra klaar te zetten voor zijn tweede van de avond. De Colombiaan maakte wederom zelfverzekerd af. Černý mocht vlak voor rust na twee assists ook zelf nog scoren. Hij werd weggestuurd door een prachtige pass van Abdelhak Nouri, waarna de Tsjech doelman Den Hartog omspeelde en de 0-4 tegen de touwen werkte.

In de tweede helft gunde Peter Bosz Pelle Clement zijn debuut in het eerste van Ajax. Dat bekroonde de vervanger van Anwar El Ghazi gelijk. Zes minuten na zijn wissel vond hij het net, op aangeven van Nouri. Diezelfde Clement was vlak na het ingaan van het vierde kwart dicht bij zijn tweede, maar ditmaal raakte hij de lat.

In de slotfase zette Ajax hier en daar nog wel wat aan, maar echt veel energie stak het niet in het uitbreiden van de score. Bovendien had Kozakken Boys in de tweede helft de focus overgeheveld naar het beperken van de afgang, in plaats van zelf een doelpuntje meepikken. Toch lukte dat nog. In de 85ste minuut werd spits Raily Ignacio weggestuurd door Gwaeron Stout, waarna hij de bal hard tegen de touwen werkte. Zo was er toch nog een klein feestje in Werkendam, al werd dat weer onderbroken toen debutant Clement een minuut voor tijd de 1-6 achter Den Hartog schoof. Dat gebeurde wederom op aangeven van Nouri.

1-6 was ook de eindstand in Werkendam. De jongelingen van Ajax hebben zich in ieder geval positief laten zien op bezoek bij de amateurs, die simpelweg geen partij konden bieden aan de Amsterdammers. De ploeg van Peter Bosz mag zich nu gaan klaarmaken voor het duel met Excelsior aankomend weekend en de daarop aansluitende Europa League-wedstrijd tegen Celta de Vigo. Het moet tot donderdagavond afwachten om erachter te komen wie het treft in de laatste zestien van de KNVB beker, waar na de uitschakeling van PSV minder concurrentie in zit.

Door: Nino Vermeulen