26.10.2016 22:32

Feyenoord heeft weinig moeite met Excelsior

Feyenoord heeft zich ten koste van Excelsior geplaatst voor de achtste finale van de KNVB beker. De bekerhouder won woensdagavond in eigen huis met 4-0 van de Kralingers en gaat donderdag mee in de koker.

Trainer Giovanni van Bronckhorst voerde vier wijzigingen door in zijn basisopstelling. Michiel Kramer, Renatio Tapia, Lucas Woudenberg en Eljero Elia kregen een basisplaats in De Kuip. Dirk Kuyt, Terence Kongolo en Nicolai Jørgensen zaten op de bank terwijl Tonny Vilhena vanwege enkelklachten ontbrak bij de selectie. Bij de bezoekers gaf trainer Mitchell van der Gaag enkele wisselspelers een kans. Zo speelde Jeffry Fortes op het middenveld tijdens de Rotterdamse derby. Hij ontbrak lange tijd door een voetblessure.

De thuisploeg greep direct het initiatief in de eerste helft. Dat leverde vrijwel direct een goede kans op voor Bilal Başaçıkoğlu. Hij had een fraaie lob in huis op aangeven van Karim El Ahmadi, maar vond Excelsior-doelman Filip Kurto op zijn weg. Even later was Başaçıkoğlu opnieuw dicht bij de 1-0. Hij kopte goed in uit een hoekschop van Jens Toornstra, maar wist Kurto opnieuw niet te verschalken. Dat lukte de derde keer ook niet. Wederom kopte Başaçıkoğlu goed in, maar kwam Kurto als winnaar uit de strijd. De grootste kans was echter voor Tapia. Toornstra legde een vrije trap panklaar op het hoofd van de Peruviaan, die hard op de vuisten van de keeper van de Kralingers kopte. De bezoekers loerden met hun snelle voorhoede op de tegenaanval, maar wisten Feyenoord-doelman Brad Jones niet te testen.

In het tweede bedrijf gooide Feyenoord het duel binnen vijf minuten in het slot. Eerst maakte Elia op aangeven van Rick Karsdorp van dichtbij de 1-0 en enkele minuten later kopte Eric Botteghin hard raak uit een hoekschop van Toornstra. In de zestigste minuut meldde Excelsior zich voor het eerst echt bij Jones. De Feyenoord-doelman zat helemaal mis op een voorzet van Fredy, maar zag de bal via Hicham Faik naast zijn doel belanden. Feyenoord zorgde daarna voor veel dreiging, maar wist niet echt tot grote kansen te komen. Een kwartier voor tijd kwam de thuisploeg alsnog op 3-0. Een splijtende pass van Karsdorp werd door Toornstra op waarde geschat en achter Kurto geprikt. Ook invaller Marko Vejinović deed daarna nog een duit in het zakje. Hij schoof een afvallende bal fraai achter Kurto en tekende voor de 4-0. Kramer kon ook nog op het scorebord verschijnen, maar hij schoot met links tegen de buitenkant van de paal.

Door de 4-0 zege is Feyenoord donderdagavond aanwezig bij de loting voor de achtste finale. Ook gaat de ploeg uit Rotterdam met vertrouwen naar de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (zondag, 14:30 uur). Excelsior kan zich gaan opmaken voor een bezoek aan Ajax (zaterdag, 20:45 uur).

Door: Bob van Dijk