27.10.2016 20:21

Zwolle ten koste van VVV naar achtste finale

Youness Mokhtar (l.), Danny Holla (m.) en Queensy Menig (r.) vieren de 2-0 van PEC Zwolle tegen VVV-Venlo. Mokhtar rondt beheerst af in het bekerduel. (27-10-2016)
Youness Mokhtar (l.), Danny Holla (m.) en Queensy Menig (r.) vieren de 2-0 van PEC Zwolle tegen VVV-Venlo. Mokhtar rondt beheerst af in het bekerduel. (27-10-2016)

Zonder al te veel inspanningen heeft PEC Zwolle donderdagavond de achtste finales van de KNVB beker bereikt. De thuisploeg was in de tweede ronde veel te sterk voor VVV-Venlo: 2-1. Het vergat alleen de overmacht uit te drukken in een hogere score.

VVV-Venlo liet de linies vanaf het begin kort op elkaar spelen en dicht in de buurt van het eigen strafschopgebied. PEC Zwolle had daar weinig moeite mee. De Zwollenaren hielden het tempo relatief laag, maar wisten wel in de buurt van de zestien van de Venlonaren te komen. Alleen ontbrak het aan zorgvuldigheid in de voorhoede. Het eerste wapenfeit kwam van de voeten van Mustafa Saymak. Hij probeerde doelman Delano van Crooy te verrassen in de korte hoek. De keeper kreeg echter nog net zijn hand tegen de bal.

Kingsley Ehizibue zette de Eredivisie-club na een half uur op voorsprong. Drie verdedigers van VVV tastten mis bij een voorzet vanaf links van Calvin Verdonk. Ehizibue schoof daardoor vanaf rand zestien de bal in de verre hoek. Tot die tijd had de vleugelaanvaller samen met Youness Mokhtar dubbele dekking gekregen. VVV bleef zich na het tegendoelpunt voornamelijk bezighouden met verdedigen. Bovendien was het in de omschakeling niet snel genoeg om het de verdediging van PEC Zwolle lastig te maken.

Joey Sleegers wist direct na rust bijna de stand gelijk te trekken voor VVV-Venlo. Een verre ingooi kwam via spits Ralf Seuntjens voor de voeten van de oud-speler van Feyenoord. Zijn volley belandde buiten het bereik van goalie Mickey van der Hart op de paal. In plaats van de gelijkmaker, kwam de thuisploeg aan de andere kant op voorsprong. Door slecht verdedigen van VVV-Venlo kreeg Ehizibue de bal op rechts mee. Zijn lage voorzet werd met een harde knal van Mokhtar tot doelpunt gepromoveerd.

Door de verdubbeling van de score leek het verzet van VVV-Venlo definitief gebroken. In korte tijd kreeg Mokhtar twee mogelijkheden, waarbij hij de doelman op zijn weg vond en de paal in de weg zag staan. Tussendoor kopte Ted van de Pavert van dichtbij rakelings naast na een harde voorzet van Verdonk. Joey Sleegers bracht de spanning vlak voor tijd terug in de wedstrijd met een bekeken wippertje over de doelman heen. Het had echter geen effect op het resultaat. VVV kan zich daardoor weer richten op promotie naar het hoogste niveau. Zwolle doet met de zege de bijnaam van cupfighter eer aan en gaat in de koker voor de achtste finale. 

De loting voor die ronde volgt donderdagavond na de laatste wedstrijd in de tweede ronde.

Door: Robin Tibbe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner