30.10.2016 18:36

Mühren wederom goudhaantje bij winnend AZ

Arnold Mühren is het middelpunt van de feestvreugde. Hij heeft AZ zojuist de winst bezorgd met een late treffer tegen ADO Den Haag. (30-10-2016)

AZ Alkmaar heeft na vier duels zonder overwinning weer eens een driepunter geboekt. Op bezoek bij ADO Den Haag viel de beslissende goal pas in de 87e minuut. Supersub Robert Mühren werd, net als in het bekertreffen met FC Emmen, de matchwinner bij de Alkmaarders.

Wout Weghorst en niet supersub Robert Mühren was de spits bij AZ. Mühren was de matchwinner in het bekertreffen met FC Emmen (1-0). Weghorst werd in Den Haag ondersteund door flankspelers Alireza Jahanbakhsh en Iliass Bel Hassani. Bij thuisploeg ADO keerde Édouard Duplan terug in de basis ten koste van Sheraldo Becker.

Het eerste opmerkelijke moment was er al na enkele minuten. Een uittrap van AZ-goalie Sergio Rochet kwam vol op het hoofd van teamgenoot Stijn Wuytens. Uit de lucht volleerde Danny Bakker vervolgens de bal op doel. Deze belandde na een opmerkelijke actie op het dak van het AZ-doel. ADO bepaalde het spelbeeld en AZ wachtte met name af. De Alkmaarders werden voor het eerst gevaarlijk vanuit een vrije trap. Derrick Luckassen ramde de bal vanaf dertig meter richting de kruising, maar zag doelman Ernestas Šetkus fraai redden.

Het duel kakte wat in. Het lage speeltempo en de bijzonder schaarse kansen zorgden voor een lage amusementswaarde. Beide ploegen hadden al lang niet meer gewonnen en dat was goed terug te zien op het veld in het Kyocera Stadion. Direct na rust was de eerste kans voor Mike Havenaar. De Japanse spits kopte een bal op doel na een voorzet op maat van uitblinker Ludcinio Marengo. De thuisploeg was iets beter dan een mager AZ.

Het niveau van de wedstrijd bleef erg matig. AZ stichtte enkel gevaar via afstandsschoten en bij ADO ontbrak het vaak aan de goede voorzet. Het was voor AZ-coach John van den Brom het teken om Mühren in het veld te brengen. AZ was in de slotfase de betere ploeg en kreeg kansen via Mühren en Mattias Johansson. De wedstrijd leek echter af te stevenen op een gelijkspel. Toch was het wederom Mühren die belangrijk was voor AZ. In de slotfase schoot de supersub, na een afgemeten voorzet van Jahanbakhsh, de bal van dichtbij in het doel: 0-1.

AZ wint zo weer eens na vier wedstrijden zonder zege. Opnieuw mag het invaller Robert Mühren danken. De Alkmaarders klimmen door de overwinning naar de vijfde plaats. ADO wist niet te overtuigen in eigen huis en weet voor de negende keer op rij niet te winnen. De Hagenezen blijven bungelen in de middenmoot van de Eredivisie.

Door: Koen Larmit