04.11.2016 21:51

Sparta beëindigt ongeslagen reeks Heerenveen

Erwin Mulder kan wel door de grond zakken in Rotterdam. De keeper laat tegen Sparta een simpele vrije trap door zijn benen glippen, waardoor de thuisclub op een 3-1 voorsprong komt. (04-11-2016)

Sparta Rotterdam heeft vrijdagavond op knappe wijze gewonnen van sc Heerenveen. De Rotterdammers zegevierden in eigen huis met 3-1 en de promovendus boekte daarmee de eerste zege in zes wedstrijden.

Trainer Alex Pastoor had bij de thuisploeg weer de beschikking over Bart Vriends. De verdediger werd vorige week in Almelo nog vervangen door Sherel Floranus, maar was tijdig hersteld om vrijdag zijn opwachting te kunnen maken. SC Heerenveen moest het in Rotterdam stellen zonder Pelle van Amersfoort en Joost van Aken. Zij werden op Het Kasteel vervangen door Morthen Thorsby en Caner Çavlan. Ook had coach Jurgen Streppel als vanzelfsprekend een basisplaats voor smaakmaker Arber Zeneli.

SC Heerenveen pakte in de eerste helft het initiatief. De eerste kans voor de Friezen was direct raak. Via de kluts belandde de bal bij Jerry St. Juste en de verdediger schoof de bal keurig in de verre hoek. Sparta leek vervolgens de kluts kwijt te zijn, maar kwam al snel op 1-1. Een strakke voorzet van Kenneth Dougall werd door uitblinker Stijn Spierings in de verre hoek geschoten. Niet veel later kon Het Kasteel opnieuw juichen. Een fraaie aanval werd uiteindelijk door Craig Goodwin panklaar gelegd voor Zakaria el Azzouzi, die mooi binnen wist te tikken. Grote kansen ontbraken daarna in het spelbeeld. Sam Larsson was nog wel dicht bij de 2-2, maar hij zag zijn vrije trap gekeerd worden door doelman Roy Kortsmit.

In de tweede helft begon Heerenveen opnieuw sterk. Reza Ghoochannejhad schoot hard op de voeten van Kortsmit en Thorsby knikte tegen de lat. De Spartanen konden daar vrij weinig tegenover zetten in het tweede bedrijf. Hun eerste wapenfeit kwam pas in de 62e minuut via een afstandsschot van Dougall, die hoog over schoot. Toch wist Sparta de voorsprong te vergroten. Een vrije trap van Goodwin moest een prooi zijn voor Mulder, maar glipte door de handen van de goalie heen en belandde in het doel. Spierings liet vervolgens na de vierde Rotterdamse treffer te maken op aangeven van Denzel Dumfries. Ook Thomas Verhaar en Dumfries zelf waren nog dicht bij de vierde goal.

Door de overwinning stijgt Sparta Rotterdam voorlopig naar de zevende plaats in de Eredivisie. De ploeg van Pastoor heeft zestien punten uit twaalf wedstrijden. SC Heerenveen staat nog altijd op de vierde plek. De Friezen staan na evenveel duels op 22 punten.

Door: Bob van Dijk