06.11.2016 18:38

Feyenoord blameert zich bij sterk Go Ahead

Een tam Feyenoord is zondagmiddag de ongeslagen status kwijtgeraakt in de Eredivisie. Op bezoek bij laagvlieger Go Ahead Eagles werd met name op basis van agressiviteit verloren met 1-0. Ondanks eerder puntenverlies kruipen concurrenten PSV en Ajax zodoende dichter naar de koploper toe.

Zonder Karim El Ahmadi (voetblessure) en Tonny Vilhena (trieste familieomstandigheden) ging koploper Feyenoord op bezoek in Deventer. De thuisploeg begonnen goed en speelde ontzettend agressief. Er werden veel duels gewonnen en goed geanticipeerd op de slordigheden van Feyenoord. Darren Maatsen kreeg de eerste kans na ruim een kwartier spelen. De spits omspeelde het centrale verdedigingsduo, maar knalde vervolgens hoog over.

Maatsen bleef echter heel actief en was belangrijk bij de openingstreffer. De spits ontfutselde de bal van de schutterende Jan-Arie van der Heijden en zette prima voor vanaf de rechterkant. De vrijstaande Jarchinio Antonia kon de bal met zijn linker achter vierde doelman Pär Hansson schieten: 1-0. Enkele minuten na de goal dacht Feyenoord al op gelijke hoogte te komen. Steven Berghuis zette voor, maar toucheerde volgens scheidsrechter Bas Nijhuis de bal eerst met de hand, waarop de 1-1 werd afgekeurd.

De zwakke eerste helft van Feyenoord zorgde voor een wissel direct na rust. De tegenvallende Renato Tapia werd vervangen door Jens Toornstra. Het spelbeeld veranderde echter niet. Feyenoord bleef enorm slordig en had veel moeite met de strijdende Eagles. Bij de thuisploeg moest aanvoerder Sander Duits gewisseld worden voor Kenny Teijsse in verband met een blessure, maar aan strijd leverde de thuisploeg niet in.

Feyenoord moest in het laatste half uur op zoek gaan naar de gelijkmaker en speelde wat meer naar voren. De echte mogelijkheden bleven echter lange tijd uit. Ook Berghuis, man van de handsbal bij de afgekeurde goal, viel tegen. De rechtsbuiten moest al na zestig minuten plaatsmaken voor Eljero Elia. Feyenoord was zwak en Go Ahead kreeg zowaar de uitgelezen mogelijkheid op 2-0. Antonia zag zijn stiftje, na een vliegensvlugge counter, ternauwernood gered worden door Hansson.

De Rotterdammers oogden inspiratieloos en brachten voor de slotfase targetman Michiel Kramer. Aanvoerder Dirk Kuyt moest plaatsmaken voor de lange spits. Het leverde het zwakke Feyenoord echter niet heel veel meer op. Go Ahead hield stand en trok de 1-0 over de streep. De Deventenaren verlaten zo de laatste plaats en stijgen naar een veertiende positie. Feyenoord verliest voor het eerst dit seizoen en weet voor de derde competitiewedstrijd op rij niet te winnen. De Rotterdammers weten zo niet te profiteren van het puntenverlies bij concurrenten Ajax en PSV eerder dit weekend. De nummer twee uit Amsterdam nadert Feyenoord nu tot twee punten.

Door: Koen Larmit

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner