20.11.2016 16:24

Utrecht pakt met tien man punt tegen Twente

Ondanks een vroege rode kaart is het FC Utrecht zondag gelukt een punt mee te nemen uit Enschede: 1-1. FC Twente dacht na negen minuten in een zetel te zitten na de rode prent. Het maakte met een man meer een doelpunt, maar moest er ook eentje incasseren.

Ramon Leeuwin beleefde weinig plezier aan de wedstrijd tegen FC Twente. Na negen minuten moest de centrale verdediger vertrekken met een rode kaart. Hij legde op de rand van het strafschopgebied Enes Ünal neer. Scheidsrechter Allard Lindhout gaf in eerste instantie een strafschop aan de thuisploeg. Op advies van zijn assistent draaide hij die beslissing terug en kreeg Twente een vrije trap. Voor de rode prent had FC Utrecht het initiatief en speelde Twente op de tegenaanval. Dat spelbeeld was precies andersom na de uitsluiting van Leeuwin.

Twente profiteerde in de twintigste minuut van de overtalsituatie. Rechtsback Hidde ter Avest lepelde de bal behendig over de ver uitkomende doelman Robbin Ruiter heen: 1-0. Utrecht was zeker niet kansloos met een man minder en kwam via Richairo Živković op 1-1. Even daarvoor leverde Stefan Thesker de bal zomaar in, waarna Živković vanuit de rebound toesloeg met zijn hoofd. Twente had het betere van het spel, maar ook Utrecht bleef dreigend. Ter Avest dacht even zijn tweede treffer te maken. De lat stond een 2-1 voorsprong van Twente in de weg.

Het tweede bedrijf stond vol van gevaarlijke momenten, waarbij zowel Twente als Utrecht de kans had om op voorsprong te komen. Bersant Celina had een geniale actie in huis. Door in te houden liet hij een verdediger aan zich voorbijglijden. Hij had de pech dat hij de bal via het hoofd van doelman Ruiter naast het doel zag verdwijnen. Aan de andere kant kwam Haller een op een met Marsman. De Franse spits stuitte op de uitkomende keeper.

Ünal was de hele wedstrijd op zoek naar zijn treffer en was een paar keer dichtbij. Zo controleerde hij een bal op zijn borst en produceerde de Turk een fraaie omhaal. Ruiter bracht daarop knap redding. Vervolgens dacht hij aan een strafschop nadat hij op vier meter van het doel aangetikt werd door Willem Janssen. De scheidsrechter ging niet mee in die lezing. Twente bleef aanzetten in de slotfase, terwijl Utrecht loerde op de counter. Desondanks stapten de ploegen met een gelijkspel van het veld.

FC Twente staat na het gelijkspel nog altijd zesde in de Eredivisie met een punt minder dan AZ Alkmaar. FC Utrecht staat zevende met drie punten minder dan de Tukkers.