17.12.2016 22:36

Bijen de grote pechvogel in aantrekkelijk duel

Voor FC Twente slaat het noodlot tegen AZ in de allerlaatste minuut pas toe. Via een eigen doelpunt komen de Alkmaarders in blessuretijd op 1-2. (17-12-2016)

Een heerlijk duel in Enschede is zaterdagavond in een grote teleurstelling geëindigd voor FC Twente. De ploeg speelde samen met AZ aanvallend voetbal, maar in de slotfase betekende een eigen doelpunt de doodsteek: 1-2.

De wedstrijd in de Grolsch Veste begon aantrekkelijk, met beide ploegen die aan aanvallen dachten. De eerste kans was er voor AZ, dat met Robert Mühren op het middenveld dicht bij de 0-1 was. De goaltjesdief schoof vanaf de zestien de bal rakelings naast. Ook Enes Ünal beet van zich af na een mooie counter, maar zijn harde kopbal werd knap gepareerd door Sergio Rochet. Grotere kansen ontstonden niet, want beide teams hadden de zaakjes op orde in de verdedigende linie.

De tweede helft was nog geen twintig seconde oud toen er voor het eerst gescoord werd. De sterk spelende Alireza Jahanbakhsh vond Wout Weghorst, die de bal al glijdend onder Nick Marsman prikte. Het doelpunt had echter nooit mogen tellen, aangezien Weghorst voor de aftrap al tien meter op de helft van FC Twente stond. De thuisploeg zette na de openingstreffer massaal druk op AZ en dat resulteerde in diverse hachelijke momenten voor het Alkmaarse doel.

Ünal leek al snel na de 0-1 de gelijkmaker te scoren, maar de Turkse spits stond buitenspel en werd dus teruggefloten. Twintig minuten voor tijd was het wel raak voor de topscorer van FC Twente. Chinedu Ede ging als enige achter een bal aan en kon op de achterlijn het speeltuig terug richting de penaltystip werken. Daar stond Ünal klaar om binnen te schieten: 1-1. Beide ploegen gingen daarna vol voor de winst, Guus Til was het dichtste bij een doelpunt. Na goed werk van Jahanbakhsh schoot de middenvelder echter van dichtbij hard op de vuisten van Marsman.

Ook de slotfase was meer dan interessant in Enschede, maar het einde van de wedstrijd was bijzonder zuur voor de thuisploeg. In de blessuretijd dacht Peet Bijen een harde voorzet weg te werken, maar de mandekker kreeg de bal ongelukkig op zijn voet en verschalkte zo zijn eigen doelman voor de 1-2. Door de winst profiteert AZ optimaal van puntenverlies bij concurrent sc Heerenveen, de ploeg gaat waarschijnlijk als nummer vijf de winterstop in. FC Twente sluit de eerste seizoenshelft af als de nummer zeven.

Door: Jos Boesveld