24.12.2016 16:56

Černý voelde zich niet meer op gemak in huis

Václav Černý zal één bewuste dag uit het jaar 2016 nooit meer vergeten: op 8 mei verspeelde Ajax op de valreep de titel aan PSV. De Tsjechische aanvaller miste een enorme kans op De Vijverberg en ondervond daarvan de gevolgen.

De titel leek Ajax niet meer te kunnen ontgaan in Doetinchem, maar door een doelpunt van Bryan Smeets kwam De Graafschap op 1-1. De Amsterdammers gingen daarna wanhopig op zoek naar een doelpunt. Die kwam er uiteindelijk niet en daardoor werd PSV verrassend landskampioen. Černý baalt maanden later nog altijd van zijn gemiste kans. "Het moest 100 procent een goal zijn, want ik kan dat. Het was geen makkelijke bal, maar hij moest gewoon zitten", blikt de Tsjech terug in Het Parool.

Dat Černý verzuimde zijn ploeg op een grotere voorsprong en dus naar de titel te schieten, deed hem erg veel. Na afloop zocht hij via de telefoon steun bij zijn vader. "Toen moest ik huilen", bekent de negentienjarige aanvaller. "Omdat ik over die ene kans begon en dat het aan mij lag dat we geen kampioen waren geworden. Mijn vader stelde me gerust. Het was een grote kans, zei hij, maar één man wint of verliest geen kampioenschap."

Černý durfde zich in de dagen daarna nauwelijks nog te vertonen op straat in Amsterdam. "Ik had nergens zin in." Toen werd ook nog zijn huis beklad door teleurgestelde supporters van Ajax. 'Hoe kon je' werd met verf op zijn muur geschreven. "Dat doet wel iets met je. Ik mocht van de trainer een paar dagen naar mijn familie in Tsjechië. Toen ik terugkwam, ben ik verhuisd. Ik voelde me in mijn huis niet meer op mijn gemak."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner