13.01.2017 21:55

AZ opent 2017 met winst bij hekkensluiter

Wout Weghorst heeft AZ op 0-1 gezet op bezoek bij Go Ahead Eagles. (13-01-2017)

AZ Alkmaar is vrijdagavond de hervatting van de Eredivisie begonnen met een driepunter. Op bezoek bij nummer laatst Go Ahead Eagles werd in een opmerkelijke wedstrijd met 1-3 gewonnen. Alireza Jahanbakhsh was de grote man met een assist en twee doelpunten.

De openingswedstrijd van 2017 vond plaats in een natte Adelaarshorst. De sneeuw was ’s-middags geruimd om het veld speelklaar te maken. Met nieuwelingen Pedro Chirivella en Elvis Manu aan boord ging hekkensluiter Go Ahead op zoek naar broodnodige punten. Manu eiste direct een hoofdrol op in de eerste helft. De huurling van Brighton & Hove Albion had veel dreiging, was sterk aan de bal en scoorde in een boeiende openingsfase bijna met een poging achter het standbeen.

De bezoekers uit Alkmaar waren slordig en kwamen niet in het vertrouwde spel terecht. Daarentegen had AZ het meeste balbezit en kreeg het twee levensgrote mogelijkheden. Na een klein kwartier schoot aanvoerder Ben Rienstra de bal vanaf rand zestien net over het doel van Theo Zwarthoed. De tweede Alkmaarse kans was voor Muamer Tanković. De Zweedse buitenspeler kopte vlak voor rust de bal uit een puntgave voorzet van Jahanbakhsh in de handen van Zwarthoed.

Na rust greep AZ het initiatief. De ploeg van coach John van den Brom miste echter de creativiteit om gevaarlijk te worden voor het doel. Go Ahead trok zich vaak terug op eigen helft en leunde op een stabiele defensie. De thuisploeg kon de gevaarlijke counters van voren rust niet meer evenaren. De amusementswaarde van het duel werd er dan ook niet beter op.

Na driekwart wedstrijd was het dan eindelijk raak. Op aangeven van Jahanbakhsh kon Wout Weghorst oog in oog met Zwarthoed het doel treffen. Na vermeend buitenspel maakte de lange spits zijn tiende van dit seizoen door de bal in de korte hoek te schuiven: 0-1. Coach Hans de Koning maakte veel protest en werd door scheidsrechter Danny Makkelie naar de tribune verwezen.

Go Ahead moest in het laatste kwartier aan de bak en kreeg al vrij snel een kans via Darren Maatsen. De vervanger van Leon de Kogel zag zijn inzet schuin voor het doel gekeerd worden door Sergio Rochet. Even later lobde Maatsen een bal op doel, maar redde Stijn Wuytens net voor de doellijn. Vijf minuten voor tijd besliste Jahanbakhsh het duel. De man van de assist bij de eerste goal schoot van grote afstand in het doel en zag zijn inzet op fantastische wijze achter Zwarthoed in het doel belanden: 1-2.

Het was echter nog niet gedaan met de pret. Vlak voor tijd begin Mattias Johansson een bijzonder domme overtreding in het eigen strafschopgebied. De rechtsback van AZ duwde Randy Wolters om, waarna een strafschop volgde. Jarchinio Antonia wist dit buitenkansje te benutten: 1-2. Ook AZ kreeg in blessuretijd nog een penalty. Antonia was nu de man van de overtreding. Jahanbakhsh kroonde zich tot man van de wedstrijd door vanaf elf meter raak te schieten: 1-3.

Door: Koen Larmit