14.01.2017 21:35

Effectief FC Groningen simpel langs Heracles

FC Groningen heeft goede zaken gedaan in de strijd om een plaats in het linkerrijtje. De Groningers wonnen zaterdagavond eenvoudig met 1-4 bij Heracles Almelo en passeren hen op de ranglijst.

De thuisploeg moest het nog stellen zonder onder meer Brahim Darri en Mark-Jan Fledderus. Ook Tim Breukers was niet helemaal fit, maar hij kon wel plaatsnemen op de reservebank. Wel had trainer John Stegeman de beschikking over Samuel Armenteros. De spits scoorde voor de winterstop al acht doelpunten voor Heracles Almelo. De bezoekers uit Groningen zagen Albert Rusnák vertrekken naar het Amerikaanse Real Salt Lake. De Noorse spits Alexander Sørloth had daarom een basisplaats. Hij hield Danny Hoesen en Oussama Idrissi op de bank in het Polman Stadion.

Heracles Almelo begon sterk in eigen stadion. Via Daryl van Mieghem kreeg de thuisploeg al snel een goede kans. Op aangeven van Lerin Duarte schoot hij hard in de handen van doelman Sergio Padt. Nadat topschutter Armenteros even later in vrijstaande positie naast knikte, was het de beurt aan FC Groningen. Eerst faalde Sørloth nog oog in oog met doelman Bram Castro, maar even later was hij wel aangever voor Mimoun Mahi. Hij verscheen alleen voor Castro en wipte fraai de 0-1 binnen. Niet veel later verdubbelden de Groningers de score. Juninho Bacuna vond Desevio Payne, die met een fraaie streep voor de 0-2 zorgde. Daarmee was de koek echter nog niet op voor de bezoekers. Een hoekschop belandde via de kluts voor de voeten van spits Sørloth en hij knalde de bal onhoudbaar achter Castro. Heracles probeerde het daarna nog wel, maar verder dan een gekraakte vrije trap van Robin Gosens kwam de ploeg niet.

Na de pauze veranderde het spelbeeld niet. FC Groningen zocht de aanval en dacht via Mahi op 0-4 te komen. Zijn treffer werd echter geanuleerd vanwege buitenspel. Even later was ook Sørloth dicht bij de vierde treffer. Hij hakte de bal eerst van een paar meter in het zijnet om vervolgens ook nog hard naast te schieten. De Groningers lieten vervolgens nog enkele keren na de score flink uit te bouwen. Yoëll van Nieff zag zijn volley maar net over vliegen en een schot van Mahi werd door Robin Gosens van de lijn gehaald. Sørloth ging ook nog op avontuur, maar schoot met links net over de kruising. Heracles Almelo wist daar amper iets tegenover te zetten. Verder dan een kopballetje van verdediger Justin Hoogma kwam de ploeg van Stegeman niet. In de slotfase vielen toch nog twee goals. Mahi benutte de rebound nadat Castro een schot van Bacuna niet onder controle kreeg. Het leed in Almelo werd nog enigszins verzacht door een rake knal van Van Mieghem: 1-4.  

Door de overwinning passeert FC Groningen tegenstander Heracles Almelo op de ranglijst. De ploeg van Faber heeft 23 punten uit achttien wedstrijden en staat daarmee voorlopig op de achtste plek. Heracles Almelo zakt naar het rechterrijtje van de Eredivisie. Zij hebben 21 punten uit achttien duels en staan tiende.

Door: Bob van Dijk

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner