22.01.2017 16:22

Breinburg schiet NEC vanaf de stip naar winst

Gregor Breinburg viert zijn treffer, de 1-0 tegen Roda JC uit een strafschop, met zijn ploeggenoten en steekt zijn duim op. (22-01-2017)

De penaltystip in Nijmegen was zondagmiddag de grote vriend van NEC en Gregor Breinburg. De middenvelder, die tot dan nooit scoorde in competitieverband, mocht tegen Roda JC twee keer aanleggen en scoorde twee keer: 2-0. Door de winst houdt NEC de druk erop in de subtop, Roda JC is de nieuwe hekkensluiter van de Eredivisie.

Vooraf vreesde NEC de verdedigende instelling van Roda JC, maar het wedstrijdverloop was zeer gunstig voor de Nijmegenaren. Al na zeven minuten kwam NEC op voorsprong, Daryl Werker legde Mohamed Rayhi met een lompe ingreep neer in de zestien, Breinburg maakte vanaf elf meter zijn eerste competitiedoelpunt in 171 wedstrijden. Roda JC moest daarna komen en kreeg kansjes, maar NEC bleef het beste van de twee houden. De formatie uit Gelderland had na een half uur op 2-0 moeten komen, maar Rayhi speelde met oogkleppen op en schoot vanuit een moeilijke hoek op Benjamin van Leer, terwijl Jay-Roy Grot er veel beter voor stond.

Werker werd na de rust in de kleedkamer gehouden na een matige eerste helft. Frederic Ananou, zijn vervanger, ging echter ook snel in de fout. Ferdi Kadıoğlu kwam erlangs op links, dribbelde de zestien in en ging neer toen hij contact met de duwende Ananou voelde. Scheidsrechter Edwin van de Graaf aarzelde niet en gaf Breinburg een kans op zijn tweede doelpunt, de middenvelder benutte het buitenkansje: 2-0. De wedstrijd bloedde na de tweede treffer dood. Roda JC wisselde wel aanvallend, maar kon weinig bewerkstelligen in De Goffert.

NEC vond het allemaal wel best en probeerde soms iets te nonchalant de aanval te zoeken. Roda JC strafte het echter niet af, waardoor het bij 2-0 bleef in Nijmegen. NEC blijft druk houden op de subtop, maar aangezien de directe concurrentie ook won in speelronde negentien, verandert er niet veel. Roda JC wordt dieper in de zorgen gestort met deze nederlaag, aangezien Excelsior en Go Ahead Eagles gelijkspeelden tegen elkaar, zijn de Limburgers op doelsaldo nu de nummer achttien van de competitie.

Door: Jos Boesveld