22.01.2017 18:39

PSV wint na onwaarschijnlijk spektakelstuk

Davy Pröpper heeft PSV op gelijke hoogte gebracht tegen sc Heerenveen. De middenvelder wordt besprongen door zijn teamgenoten. (22-01-2017)

Een spektakelstuk tussen PSV en sc Heerenveen is zondagmiddag geëindigd in een zege voor de Eindhovenaren. Lang leek Heerenveen af te stevenen op een zege, maar dankzij een ongelooflijke slotfase werd het toch 4-3 voor PSV.

PSV maakte een valse start aan deze wedstrijd tegen de nummer vier van de Eredivisie. Heerenveen kwam al na vijf minuten op voorsprong in het Philips Stadion. Reza Ghoochannejhad en Sam Larsson werkten zich op fraaie wijze door de verdediging van de Eindhovenaren heen, waarna de Iraanse spits de bal koel over Jeroen Zoet heen tikte en de verrassende 0-1 op het scorebord zette.

Na de 0-1 hadden beide ploegen fases van initiatief, met PSV dat meermaals voor gevaar zorgde. Na een halfuur spelen zorgde dat dan voor de gelijkmaker. Een perfect afgemeten lange dieptebal van Héctor Moreno belandde op het hoofd van Davy Pröpper, die eerder bij de bal was dan Erwin Mulder en zo de 1-1 binnen kon koppen. Vijf minuten voor rust werd het zelfs 2-1 voor de regerend kampioen. Luuk de Jong dacht zijn doelpuntendroogte een halt toe te roepen door de bal binnen te koppen, maar vlak voor de doellijn werd de goal nog afgesnoept door Gastón Pereiro.

Ook in de tweede helft opende PSV sterker en leek het aanstalten te maken om een definitief slot op de wedstrijd te gooien, maar op dat moment kwam Heerenveen plotseling weer tot een treffer. In de 54ste minuut maakte Ghoochannejhad zijn tweede van het duel, na een mooi passje van Arber Zeneli. De aanvaller van Heerenveen volleerde knap binnen in de verre hoek en zorgde daarmee weer voor een verrassend doelpunt.

Een kwartier voor tijd kreeg PSV zomaar de uitgelezen mogelijkheid om de 3-2 te maken. Doke Schmidt haalde Luuk de Jong onderuit in het strafschopgebied, waardoor de Eindhovenaren een grote mogelijkheid kregen om weer op voorsprong te komen. Maar Gastón Pereiro hield de penaltyvloek van PSV in stand. Zijn strafschop werd gekeerd door Mulder, waardoor het bij 2-2 bleef.

In de tachtigste minuut werd die misser nog zuurder voor PSV, want toen kwam Heerenveen zelfs weer op voorsprong. Weer was Ghoochannejhad de plaaggeest voor de Eindhovenaren. Hij kopte een corner van Larsson feilloos tegen de touwen. Lang leek Heerenveen inderdaad af te stevenen op de zege, maar in de 89ste minuut kwam PSV toch nog langszij. Marco van Ginkel schoot feilloos binnen op aangeven van Siem de Jong.

Alsof dat nog niet erg genoeg was voor de Friezen, werd het een minuut daarna ook nog 4-3. Héctor Moreno gaf het laatste tikje na een doorgeschoten vrije trap, waardoor PSV toch nog de zege binnenhaalde in een ongelooflijk spektakelstuk. Daardoor houdt het in ieder geval nog Ajax in zicht in de kampioensrace. Heerenveen leek even op twee punten van PSV te komen, maar moet nu genoegen nemen met een achterstand van acht punten.

Door: Nino Vermeulen