25.01.2017 22:35

AZ steelt halvefinaleticket van sc Heerenveen

Dabney dos Santos (r.) viert samen met Wout Weghorst (l.) de 1-0 in het bekerduel met sc Heerenveen. Dos Santos levert de assist voor de openingstreffer. (25-01-2017)

Het derde halvefinaleticket van de KNVB beker is woensdagavond uitgereikt aan AZ. De Alkmaarders waren de mindere in duel met sc Heerenveen, maar bekerden uiteindelijk wel door met een gestolen 1-0 zege.

Heerenveen-coach Jurgen Streppel gaf vooraf aan het duel aan dat ze naar Alkmaar kwamen om aan te vallen en lieten dat in de eerste helft ook duidelijk merken. Het voetbal kwam van de uitploeg in het AFAS Stadion, in een wedstrijd waarin beide ploegen een hoog tempo hanteerden. De grootste kans die Heerenveen uiteindelijk wist te creëren in het eerste bedrijf was voor Martin Ødegaard, die snel moest handelen oog in oog met Sergio Rochet. De keeper kwam als winnaar uit de strijd.

Ondertussen kwam AZ ook hier en daar dicht bij het vijandige doel, meestal vanuit snelle counters. De grootste mogelijkheid was uiteindelijk voor Ben Rienstra, die net naast schoot na wat gepriegel in het strafschopgebied. Het bleef echter bij 0-0 in de eerste helft, waardoor het voor beide ploegen verderop in het duel moest gebeuren.

Ook in de tweede helft was het initiatief aan Heerenveen, dat in het derde kwart hier en daar goede kansen wist te creëren. Met name basisdebutant Martin Ødegaard liet steeds meer van zich zien. In de 69ste minuut kreeg Stefano Marzo de grootste kans tot dan toe in de wedstrijd. Hij moest eigenlijk profiteren van een fout van Rochet, die op de grond lag na het verkeerd verwerken van een afstandsschot van Arber Zeneli. Maar een te wilde Marzo maaide de bal over.

Twee minuten na deze levensgrote kans kwam AZ uit het niets op voorsprong. De Alkmaarders waren tot dan toe compleet ongevaarlijk in de tweede helft, maar vanuit een corner kwamen ze toch ineens tot scoren. Dabney dos Santos leverde de bal panklaar af bij de tweede paal, waar Derrick Luckassen boven iedereen uittorende en de onterechte 1-0 binnen kopte. Diezelfde Luckassen kreeg snel daarna de kans om het te beslissen, maar hij miste een grote kans.

Daarom was er in de slotfase nog kans voor Heerenveen om een verlenging af te dwingen. Juist in die fase van de wedstrijd kreeg AZ het echter voor elkaar om de aanvalsmachine van de Friezen te bedwingen. De uitploeg kwam niet meer tot een noemenswaardige mogelijkheid in de slotfase, waardoor AZ de wedstrijd met een 1-0 zege afsloot. Zo bekeren de Alkmaarders op gelukkige wijze door naar de halve finale, waarin met Sparta Rotterdam en SC Cambuur al twee snoepjes zitten voor de ploeg van John van den Brom.

Door: Nino Vermeulen