27.01.2017 21:55

Haye beslist in slotseconden degradatiekraker

Thom Haye (l.) is belangrijk voor Willem II. Hij zet zijn ploeg in de slotseconde op een 3-2 voorsprong. (27-01-2017)

Willem II leek vrijdagavond lang af te stevenen op een gelijkspel tegen Sparta Rotterdam, maar zorgde in de slotseconden toch nog voor de 3-2 zege. De gepasseerde Thom Haye was als invaller de gevierde man.

Sparta, dat zonder de geschorste Alex Pastoor aan de zijlijn moest spelen, leek met een duidelijker strijdplan afgereisd te zijn naar Tilburg. De Rotterdammers boden het initiatief aan de thuisploeg en wisten goed waar ze heen moesten in de counters, terwijl Willem II toch veelal chaotisch was. Toch kwam de thuisploeg in de achttiende minuut op voorsprong. Gelegenheidslinksbuiten Dico Koppers verzorgde met een mooie actie en afgemeten voorzet de assist voor Fran Sol, die sterk binnen kopte en zo de 1-0 op het scorebord zette.

Deze voorsprong was ook heel snel weer ongedaan gemaakt. Drie minuten na de openingstreffer stond het alweer gelijk in het Koning Willem II Stadion. Een slordig moment van Jordy Croux leidde een snelle aanval van Sparta in, waarin Zakaria el Azzouzi vanaf de zijkant van het veld naar binnen trok en de bal knap in de verre hoek mikte. De storm was toen nog niet afgelopen, want twee minuten later was Willem II weer dicht bij de 1-1. Croux maakte zijn fout bijna goed met een mooie vrije trap, maar hij raakte de lat.

Lang leek het af te stevenen op een gelijke ruststand, maar vlak voor rust kwam Willem II toch weer op voorsprong. Roy Kortsmit kon een corner niet goed wegwerken en dat bood Darryl Lachman de kans om de 2-1 binnen te schieten. Hij mikte de bal knap over de scrimmage voor het doel van Sparta en gaf de Tricolores zo weer de belangrijke voorsprong. Zo was de beurt in de tweede helft weer aan de uitploeg, die daarin toch wel enige moeite had om tot kansen te komen. In de openingsfase van het tweede bedrijf hing een 3-1 meer in de lucht dan een 2-2.

Met ruim twintig minuten te spelen viel toch de gelijkmaker. Sparta creëerde eigenlijk niets, maar vanuit een vrije trap maakte het toch uit het niets de 2-2. Thomas Verhaar mocht achter de bal gaan staan op zo’n 22 meter van het doel en maakte een fraaie treffer. Kostas Lamprou was niet opgewassen tegen een effectbal langs de muur.

In de slotfase was het eigenlijk Sparta dat voor een groot deel de dienst uitmaakte en via linksback Sherel Floranus nog een goede kans kreeg om het te beslissen. Uiteindelijk leek het op een 2-2 eindstand af te stevenen, maar in de blessuretijd was het toch nog raak aan de andere kant. Erik Falkenburg bracht de bal bij invaller Thom Haye, die enkele minuten daarvoor nog onder genot van een fluitconcert het veld opkwam. Hij zorgde voor een tegengestelde emotie bij de supporters door de uiterst belangrijke 3-2 binnen te schuiven en de wedstrijd daarmee toch nog Tilburgse kant op te laten vallen.

Door: Nino Vermeulen